800 godina dominikanaca na hrvatskih prostorima

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Otvorenjem novouređene središnje dominikanske provincijske knjižnice ,,Hijacint Bošković“ na dan blagdan sv. Tome Akvinskoga u četvrtak, 28. siječnja 2021. godine započelo je obilježavanje 800 godina dominikanskog reda na hrvatskim prostorima.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek je kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjelovala na svečanosti otvorenja novouređene knjižnice u Dominikanskom samostanu ,,Kraljice svete krunice“ u Zagrebu.

Uz čestitke u povodu otvorenja knjižnice te 800. obljetnice djelovanja dominikanaca u Hrvatskoj, ministrica je istaknula kako se radi o instituciji koja je ostavila duboke tragove u hrvatskoj kulturi, duhovnosti i društvu.
 
Istaknuvši kako su dominikanske zajednice osim duhovne obnašale i važnu pedagošku i kulturnu ulogu te da su njihovi samostani bili rasadište znanja i filozofske misli, ministrica je izrazila zadovoljstvo što red njeguje posebnu ljubav prema knjizi i kulturi čitanja.
 
„Znakovito je da 800. obljetnica djelovanja reda pada u godinu koju je Vlada proglasila Godinom čitanja“, rekla je ministrica te izrazila uvjerenje da će se unatoč teškim okolnostima borbe s koronavirusom i posljedicama razornih potresa ostvariti planirana crkvena, kulturna i znanstvena događanja u obljetničkoj godini.
 
Hrvatska dominikanska provincija Blažene Djevice Marije cjelogodišnjim će kulturno-umjetničkim i znanstvenim događanjima obilježiti tu visoku obljetnicu djelovanja dominikanskog reda u Hrvatskoj.
 
Dominikanska baština važan je dio današnjeg hrvatskog znanstvenog, obrazovnog i kulturno-umjetničkog identiteta. Dominikanski red utemeljitelj je Generalnog studija u Zadru – najstarijeg hrvatskog sveučilišta, a samo jedan dio bogate dominikanske baštine u Hrvatskoj su i brojne dominikanske knjižnice koje obiluju dragocjenim rukopisima, rijetkim knjigama i prvotiscima.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica