80 godina Slobodne Dalmacije na izložbi fotografija

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

© Cropix

16. veljače 2023. – U zagrebačkoj Galeriji Kranjčar otvorena je obljetnička izložba „80 godina u objektivu“ s gotovo stotinu fotografija iz bogate arhive Slobodne Dalmacije, što ih potpisuje osamdeset fotoreportera koji su ih stvarali od trenutka kada je na Mosoru 1943. godine rođena Slobodna pa sve do 2019. godine.

Otvarajući izložbu, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek čestitala je visoku obljetnicu u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića te istaknula kako izložene fotografije nisu samo obični dokumenti vremena te da ne prenose samo povijesne događaje i ličnosti već nose puno više slojeva značenja. „Svjedočanstva su našeg mentaliteta, kulture i običaja. Uhvaćeni su trenutak minulog vremena, nekada samo za ilustraciju nekog teksta, a danas remek-djela koja posjeduju značajke umjetničke fotografije“, rekla je ministrica.
 
„Stoga, uz čestitke autorima izložbe, odali smo priznanje svim vrsnim fotoreporterima i fotografima Slobodne Dalmacije, a osobito generaciji koja je, izlažući se opasnostima, bilježila agresiju na Hrvatsku i tako pronosila istinu o obrambenom Domovinskom ratu. Ti 'meštri fotografije' na ovoj izložbi dodatno će osvjedočiti svoje umijeće, jer njihova su djela nadživjela tiskarske strojeve i novinski papir, od zrnastog rastera prešla u digitalnu arhivu budućnosti, za pamćenje budućim generacijama, kako bi i oni bili ponosni nasljednici naše kulture i kulturne baštine, našeg identiteta“, zaključila je ministrica.
 
Izložba će u Zagrebu biti otvorena do 21. veljače, nakon toga putuje u Zadar, u travnju je u Šibeniku, u svibnju u Dubrovniku, dok se u lipnju „vraća“ u Split.



Pisane vijesti