8. Međunarodna radionica arhitekture fortifikacija „Brijuni 2009.“

Ministarstvo kulture i Javna ustanova Nacionalni park „Brijuni“, organiziraju 8. po redu Međunarodnu radionicu arhitekture fortifikacija koja će se održati na otoku Veliki Brijun od 2. do 11. rujna 2009.

U nastavku stručne obrade utvrda u sustavu tvrđave Pula 8. po redu Međunarodna radionica arhitekture fortifikacija održat će se na otoku Veliki Brijun od 2. do 11. rujna 2009. Ovogodišnju Radionicu zajednički organiziraju Ministarstvo kulture i Javna ustanova Nacionalni park „Brijuni“, a njezin je program nastavak aktivnosti započetih prethodnih godina. Riječ je o različitim studijskim i analitičkim poslovima na inventarizaciji, prikupljanju i sređivanju baze podataka kao i izradi dokumentacije za stručnu i znanstvenu obradu austrougarskih utvrda na Brijunima.
 
 
 
Rezultati obrade, čija je svrha, među ostalim, iznalaženje prikladnih funkcija te izrada podloga za konzervatorske smjernice za prilagodbu suvremenim potrebama, objavit će se u Biltenu Radionice. Taj će materijal poslužiti i za izradu kataloga brijunskih utvrda u sklopu edicije Katalog austrougarskih fortifikacija.

 
 

Izložba radova sudionika Radionice iz 2008. otvorit će se u crkvici sv. Roka uoči početka ovogodišnje radionice. Polaznici Radionice ove godine studenti su građevine, arhitekture, krajobrazne arhitekture iz Hrvatske, Poljske, te Bosne i Hercegovine. Neki su polaznici članovi znanstvenih udruga čiji su programi usmjereni na proučavanje i brigu o fortifikacijama. Konzultanti radnih timova eksperti su za fortifikacijsku arhitekturu austrougarskoga razdoblja.

 
 

Program Radionice, kao i dosad, prate tematska predavanja stručnjaka iz zemlje i inozemstva koja su u prvome redu namijenjena polaznicima, no otvorena su i za sve zainteresirane. Raspored predavanja pravodobno će se objaviti na web-stranicama organizatora. Neka od predavanja održat će se na Brijunima u sklopu prezentacije rezultata desetodnevnog rada u petak 11. rujna u 10.30 sati.

 
____________________________

Teme predavanja:
 
Mira Pavletić                        Kulturna baština Nacionalnog parka „Brijuni“
Dražen Arbutina                Povijesni razvoj fortifikacijskog graditeljstva (vojno-taktički i tehničko-tehnološki aspekti)
Zofia Mavar                        Fortifikacijska arhitektura na tlu Hrvatske, stanje i problemi revitalizacije
Irma Huić                            Pregled fortifikacijskog graditeljstva srednjega vijeka u Istri
Miljenko Domijan              Utvrde Zadra i njihova uloga u suvremenom gradu
Jerzy Potyrała i 
Radosław Tatko                Pruski tenaljni forovi u Donjoj Šleskoj (Poljska) u svjetlu promjena bastionskoga sustema nizozemske i pruske fortifikacijske škole u 17. i 18. stoljeću
Wojciech Rymsza-Mazur   Povijesni kompleksi vojarni. Ideja, oblik, vrijednost
Aleksandra Poloni              Prijedlog adaptacije forta Verudela u Puli
Sanja Lađarević                  Metode sanacije zemljanih nasipa
Luka Valožić                       Geografsko-infoermacijski sustav (GIS) kao podrška kulturnoj baštini


Najave