7 najugroženijih europskih lokaliteta kulturne baštine – Objavljen poziv za nominaciju lokaliteta za 2024. godinu



Europa Nostra, vodeća europska mreža u području kulturne baštine, u suradnji s Institutom Europske investicijske banke te uz podršku programa Kreativna Europa, objavila je poziv za nominacije na program 7 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine.

Klimatske promjene nedvojbeno predstavljaju jednu od najvećih prijetnji materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini, kako na europskoj, tako i na svjetskoj razini. Poziv za nominacije na program 7 najugroženijih lokaliteta za 2024. godinu posvećen je lokalitetima koji su ugroženi sadašnjim ili budućim posljedicama klimatskih promjena te s njima povezanim rizicima poput, porasta razine mora, klimatske modifikacije godišnjih doba, požara, ekstremnih poplava i slično.

S ciljem adresiranja kriza na europskom području, uključujući konfliktne i post - konfliktne zone te prirodne katastrofe, posebno se potiču prijave pojedinaca i organizacija koje prebivaju na pogođenim područjima.

Program predstavlja dio inicijative civilnog društva za spašavanje ugrožene europske baštine kojim se osvješćuje javnost, pripremaju neovisne procjene, predlaže daljnje djelovanje te osigurava potpora u iznosu od 10.000 eura za implementaciju aktivnosti zaštite pojedinog baštinskog lokaliteta. Uvrštavanje lokaliteta na popis, često djeluje kao katalizator i poticaj za aktiviranje nužne javne ili privatne potpore. 

Rok za prijavu je 15. rujna 2023. godine. Prijave nominacija mogu se podnijeti na poveznici : https://7mostendangered.eu/nominate/
 
TKO SVE MOŽE NOMINIRATI BAŠTINSKE LOKALITETE?
  • Predstavništvo Europe Nostre u državama članicama, te članske i pridružene organizacije (popis)
  • Javni i privatni dionici baštinskog područja država koje nemaju Predstavništvo Europe Nostre
  • Organizacije članice Europskog saveza za baštinu (European Heritage Alliance)
  • Partneri European Heritage Huba
  • Individualni članovi Europe Nostre

Više informacija o pozivu možete saznati na poveznici: https://7mostendangered.eu/nominate/

Praktične informacije o pripremi i podnošenju nominacije možete saznati na besplatnom webinaru Kako i zašto podnijeti nominaciju na Program 7 najugroženijih lokaliteta za 2024. koji će se održati 17. srpnja 2023. godine od 12 do 13 sati i za koji je obavezna registracija na poveznici: https://support.google.com/drive/answer/6283888

Pisane vijesti | Okoliš