52. Varaždinske barokne večeri otvorene suglasjem irskih i hrvatskih glazbenika

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Varaždinske barokne večeri

23. rujna 2022. – Nastupom Irskog baroknog orkestra, mezzosopranistice Katie Bray i hrvatskih glazbenika pod vodstvom maestra Toma Fostera u varaždinskoj je katedrali otvoreno 52. izdanje Varaždinskih baroknih večeri.

Uz čestitke svim umjetnicima i organizatorima, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako Varaždinske barokne večeri uvijek otvaraju  novo poglavlje vrhunskog muziciranja u sakralnim i svjetovnim prostorima našega baroknog dragulja, grada Varaždina.
 
„Ovaj povijesni kraljevski grad sa svojom baštinom, kulturno-povijesnim naslijeđem i brojnim obnovljenim spomeničkim cjelinama, danas je zaštitnik umjetnosti, a zahvaljujući ovom Festivalu Varaždin se dokazuje kao poseban poštovatelj i promicatelj barokne glazbe“, rekla je ministrica.
 
„Uz pomoć univerzalnoga govora glazbene umjetnosti zajednica poklonika barokne glazbe posljednjih se godina nezaustavljivo širi, a sudjelovanjem renomiranih inozemnih umjetnika Večeri su već odavno poprimile međunarodni karakter“, dodala je ministrica ističući ovogodišnje partnerstvo s Irskom, zemljom s kojom Hrvatska ima dobre kulturne, gospodarske i političke odnose i koja je također baštinica barokne tradicije i umjetnosti te posjeduje dugu tradiciju njegovanja, proučavanja, kao i osviještene izvedbe rane glazbe.
 
Ministrica je tom prilikom uputila i čestitke Varaždinskoj biskupiji u povodu 25. obljetnice te izrazila zadovoljstvo što će ona biti obilježena posebnim koncertom u okviru Festivala.
 
Okupljenima su se obratili i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Zdravko Zima, gradonačelnik grada Varaždina Neven Bosilj te izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Irske Nj. E. Ruaidhri Mark Dowling.
 
U dva tjedna Festivala ove će se godine program održavati u petnaestak gradova i mjesta u šest hrvatskih županija, kao što su Belec, Sv. Juraj na Bregu, Valpovo, Vinica, Ludbreg, Križevci, Virovitica, Krapina, Varaždinske Toplice, Novi Marof, Kneginec, Prelog, Nedelišće i drugim. Uz tridesetak koncerata održat će se i popratni program s likovnim izložbama, izložbom  cvijeća, radionicama za djecu, predstavljanja suvremenoga izdanja zbirke duhovnih koncerata “Parnassia militia” (1622.) Vinka Jelića u povodu obilježavanja 400. godišnjice prvotiska, Svečana dodjela nagrada Ivan Lukačić i Jurica Murai te promocija nosača zvuka J.S.Bach: Muka po Mateju u spomen na maestra Kranjčevića.
Program: https://vbv.hr/


Pisane vijesti