43 članice Unije za Mediteran pokreću inicijativu Mediteranske prijestolnice kulture i dijaloga

  • Slika

„Mediteranske prijestolnice kulture i dijaloga“ nova je regionalna inicijativa Unije za Mediteran i Zaklade Anna Lindh, zahvaljujući kojoj gradovi iz 43 zemlje članice imaju priliku postati domaćini kulturnih, društveno-gospodarskih i sportskih događanja kako bi tijekom jednogodišnjeg razdoblja promicali svoju kulturnu raznolikost i zajedničke mediteranske vrijednosti te poticali međusobno razumijevanje i međukulturni dijalog.

Svake godine izabrat će se dva „glavna grada“ sa sjevera i juga Mediterana koji će uz jasne regionalne vizije, suradnju i poticanje partnerstva poslati poruku otvorenosti i solidarnosti u ovoj regiji. „Ova inicijativa ukazuje na važnost kulture u promicanju raznolikosti i tolerancije“, rekao je Nasser Kamel, glavni tajnik Unije za Mediteran.



 
UVJETI PRIJAVE

● ‎Ukoliko prijavitelj predstavlja lokalnu ili regionalnu samoupravu, bez obzira na veličinu grada, prijava se vrši pod imenom grada, što znači da kandidati mogu predstaviti program koji uključuje njihova okolna područja, ali će titula biti dodijeljena gradu, a ne cijelom području.
● Ukoliko se grad nalazi u državi članici Unije za Mediteran, bez obzira nalazi li se na obali ili u unutrašnjosti.
 
Lokalne i regionalne samouprave mogu podnijeti svoje prijave do 23. srpnja 2023. godine putem internetske stranice Unije za Mediteran (https://ufmsecretariat.org/mediterranean-capitals-of-culture-and-dialogue/). Gradovi nositelji te titule bit će objavljeni u studenom tijekom godišnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Unije za Mediteran u Barceloni. Nakon proglašenja „prijestolnicama“, gradovi će imati čitavu 2024. godinu za pripremanje aktivnosti, prije nego što u siječnju 2025. počnu s realizacijom svojih programa. Predsjednica Zaklade Anna Lindh, jordanska princeza Rym al-Ali, istaknula je kako kultura ima moć zbližiti ljude, potaknuti razumijevanje i dijalog te stvoriti osjećaj pripadnosti. Izrazila je i uvjerenje da će ta inicijativa biti ključna u izgradnji kohezivne i harmonične mediteranske zajednice, a  države članice Unije za Mediteran pokazat će svoje bogato kulturno naslijeđe i predanost promicanju kulturne suradnje i dijaloga u cijeloj regiji.
 
Unija za Mediteran jedina je euromediteranska međuvladina organizacija koja okuplja zemlje Europske unije i 16 zemalja južnog i istočnog Mediterana. Euromediteranska zaklada za dijalog među kulturama „Anna Lindh“ ispunjava interkulturnu misiju u promicanju znanja, međusobnog poštovanja i suradnje među kulturama euromediteranske regije. Okuplja 42 nacionalne mreže te 4000 organizacija civilnog društva, njegujući zajedničke vrijednosti i podržavajući sudjelovanje građana u izgradnji otvorenog i uključivog društva.

Publikaciju preuzmite na poveznici.
 



Pisane vijesti