35 milijuna kuna za projektne prijedloge „Čitanjem do uključivog društva“ u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“

Slika /slike/fotogalerija/2021godina/Čitanjem do uključivog društva_750x500.png

Kako bi dodatno pridonijelo promociji i afirmaciji čitanja te razvoju čitalačke kulture u godini koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila Godinom čitanja, s 35 milijuna kuna Ministarstvo kulture i medija financirat će 12 projekata. 

Nakon provedenog natječajnog postupka i odabira projekata, u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.- 2020., ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek donijela je Odluku o financiranju projekata u okviru otvorenog (privremenog) poziva na dostavu projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“ (skupina aktivnosti A).

Dodijeljenim bespovratnim sredstvima financirat će se nabava i opremanje bibliobusa, kako bi knjiga i književnost bila dostupna i u najudaljenijim krajevima Hrvatske, zatim priprema i provedba aktivnosti poticanja čitanja za pripadnike ranjivih skupina te aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju. Poziv „Čitanjem do uključivog društva“ usmjeren je na povećanje socijalne uključenosti pripadnika ranjivih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti.

Ukupni iznos bespovratnih sredstava koji se dodjeljuje projektnim prijedlozima u skupini aktivnosti A ovoga Poziva iznosi 35.000.000,00 HRK. Od toga je 85 % osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurava Ministarstvo kulture i medija iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Poziv se provodi u okviru prioritetne osi 2 – „Socijalno uključivanje“, specifičnog cilja 9.i.1 „Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina i borba protiv svih oblika diskriminacije“.

Odluka o financiranju nalazi se ovdje.
 

Pisane vijesti