300 milijuna kuna kredita za poduzetnike u području kulturnih i kreativnih industrija

Ministarstvo kulture je u okviru drugog paketa mjera, čiji je cilj poticanje i ponovno pokretanje proizvodnje i distribucije kulturnih sadržaja, u suradnji s HAMAG BICRO-om i Ministarstvom financija osiguralo kreditne linije za poduzetnike u kulturi temeljene na Privremenom okviru Europske komisije - za mjere državne potpore u svrhu podrške kulturnom i kreativnom sektoru u aktualnoj pandemiji COVID-19.

Garancijsku shemu programa državnih potpora Republike Hrvatske u obliku državnih jamstava pod nazivom Program jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija odobrila je Europska komisija 17. lipnja 2020. godine.

Programom jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija predviđeno je 300 milijuna kuna kredita te će poduzetnici moći podići kredit kod banke do 800.000 EUR-a za koje Vlada Republike Hrvatske daje 100 % - tno jamstvo. Bitno je naglasiti da će zbog takvog državnog jamstva na kredite kamatna stopa biti najviše do 2 %, što će značajno olakšati zainteresiranim poduzetnicima odluku da koriste ovu mogućnost.

Kulturne i kreativne industrije koje značajno doprinose hrvatskom BDP-u među prvima su osjetile posljedice bolesti COVID 19. Zabrana okupljanja i otkazivanja kulturnih događanja, zatvaranja kazališta, kina i koncertnih dvorana ostavila je štetne ekonomske učinke na poduzetnike, umjetnike te ostale fizičke i pravne osobe u sektoru kulture koji su zbog nemogućnosti javnog djelovanja ostali bez svih prihoda. S velikim poteškoćama suočavaju se kinoprikazivači, filmski producenti i distributeri, medijski i glazbeni sektor, dizajneri, izdavači, knjižari, organizatori kulturnih događanja i kulturne institucije koji zbog nastale javnozdravstvene krize nisu mogli, a pojedini još uvijek ne mogu obavljati svoju djelatnost.

Ova mjera otvorena je poduzetnicima kojima nije osnivač tijelo javne vlasti primarno registriranima za obavljanje djelatnosti u kulturi i kreativnim industrijama što uključuje arhitekturu, audiovizualne djelatnosti (uključujući videoigre), baštinu, dizajn, izvedbene umjetnosti  (kazalište, ples i glazba), knjigu i nakladništvo, medije te primijenjene i vizualne umjetnosti. Ovaj se program primjenjuje samo na zahtjev za kredite za gubitke, obrtni kapital, operativne troškove i troškove koji se pripisuju navedenim sektorima, za troškove i gubitke koje ne bi imali da nije došlo do ove izvanredne situacije uzrokovane pandemiji COVID-19.

Ukupan iznos jamstva po poduzetniku ne smije prijeći 800.000,00 EUR-a po kreditu, te s rokom otplate kredita s uključenim počekom od najkraće jednu godinu, a najduže pet godina.
Povoljnija premija za državna jamstva na nove kredite koja će izdavati Vlada Republike Hrvatske iznosit će 0,00 %, naknada za obradu zahtjeva za nove kredite u korist HAMAG BICRO iznosit će 0,1 % glavnice kredita, državno jamstvo osigurat će se na 100 % glavnice pojedinačnog kredita i trajat će najkraće jednu godinu, a najduže pet godina. Ugovori o kreditima s državnim jamstvom moraju biti zaključeni do 31. prosinca 2020., a državna jamstva moraju biti izdana do tog datuma.

Program službeno mora usvojiti Vlada Republike Hrvatske, a u međuvremenu će Ministarstvo kulture u suradnji s HAMAG BICRO-om izraditi online priručnik i uspostaviti kontaktnu točku kako bi se poduzetnicima olakšao pristup.

Detaljnije informacije o dokumentaciji, proceduri i uvjetima bit će objavljene na stranicama Ministarstva kulture https://min-kulture.gov.hr/, HAMAG BICRO-a   www.hamagbicro.hr i Ministarstva financija http://www.mfin.gov.hr.
 
>>> Državna potpora: Komisija odobrila hrvatski program jamstava u iznosu od 40 milijuna eura za mala i srednja poduzeća u sektorima kulture i kreativnih industrija
 
 

Pisane vijesti