30. godišnjica djelovanja obilježena izložbom o obnovi Muzeja Mimara

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

19. prosinca 2023. - Izložbu pod nazivom „Muzej Mimara - Obnova“, kojom se obilježava 30 godina djelovanja jedne od najbogatijih nacionalnih umjetničkih zbirki, otvorio je izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec. Upravo zbog obnove zgrade Muzeja Mimara, koja je u potresu doživjela znatna oštećenja, izložba je upriličena u prostorijama Etnografskog muzeja.

Izaslanik ministrice kulture Tomislav Petrinec čestitao je svim djelatnicima Muzeja na uspješnih 30 godina predanog rada i promicanja hrvatske kulture i umjetnosti te poželio da u što kraćem roku otvore vrata novoobnovljenog Muzeja i nastave bogatu tradiciju muzeoloških prezentacija vrijedne zbirke Ante Topića Mimare. Prisjetivši se kako je bogata muzejska djelatnost Muzeja Mimara kao i brojnih drugih muzeja u Zagrebu i okolici naglo prekinuta zbog posljedica razornog potresa, Petrinec je zahvalio svima koji doprinose obnovi zgrade Muzeja, počevši od inženjera, izvođača, projektanata, konzervatora i restauratora, kao i ravnatelja i djelatnika ustanove koji su iznijeli iznimno teške zadatke, od popisa šteta i evakuacije do priprema za izradu dokumentacije i obnovu zgrade.
 
Podsjećamo, Muzej Mimara sklopio je ugovor o dodjeli sredstava iz Fonda Solidarnosti EU za izradu dokumentacije i radova konstrukcijske obnove s Ministarstvom u iznosu od 25.868.504,88 eura, a nakon provedenih postupaka nabave za uslugu projektiranja, odnosno izrade i isporuke projekta hitne obnove konstrukcije te provedenog postupka nabave za usluge radova rekonstrukcije i opremanja prostora privremene čuvaonice i radova provedbe hitnih mjera sanacije, trenutno je u tijeku postupak javne nabave za radove cjelovite i energetske obnove.
 
Sredstvima Fonda solidarnosti EU financirana je obnova konstrukcije na otprilike 300 zgrada kulturne baštine stradalih u zagrebačkom i petrinjskom potresu. Od toga je 155 objekata ukupne vrijednosti više od 440 milijuna eura, na području zagrebačkog potresa, a Ministarstvo kulture i medija preuzelo je provedbu natječaja i vođenje procesa obnove sredstvima Fonda solidarnosti za sve objekte i urede Grada Zagreba.

Na više od 50 % zgrada konstrukcijska obnova završena je do prvog prolaznog roka, 30. lipnja, a do kraja godine bit će završena na njih više od 90 %. Ugovoren je i nastavak radova za 103 zgrade koji će se financirati s otprilike 700 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a ostatak će se obnavljati nacionalnim sredstvima. Europska komisija je dala potporu i pozitivnu ocjenu hrvatskom pristupu obnovi, koji uključuje i unaprjeđenje zgrada ne samo u konstrukcijskom nego i u energetskom smislu, odnosno primjenu svih suvremenih standarda. Tako će se još bolje i kvalitetnije zadovoljiti profesionalni izazovi budućnosti te osigurati primjeren i siguran smještaj kulturne baštine za čuvanje, istraživanje i izlaganje.
 
Izložba pruža uvid u presjek djelovanja Muzeja Mimara od otvorenja 17. srpnja 1987. do današnjih dana,  a uključuje životopis velikog donatora Ante Topića Mimare, bogati fundus muzeja, povijest zgrade, obavljene konzervatorsko-istražne radove, smjernice iz konzervatorskog elaborata, tijek obnove te planove za budućnost muzeja koji uključuju i pogled prema novom korisničkom iskustvu kroz tehnološke inovacije stalnog postava Muzeja Mimara.
 

Pisane vijesti