3. lipnja 2020. - Ministrica kulture sudjelovat će na predstavljanju tiskanog i mrežnog kataloga „Muzeja Vukovara u progonstvu - donacije likovnih umjetnika, ustanova i pojedinaca 1992. - 2018.“

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na predstavljanju tiskanog i mrežnog kataloga zbirke „Muzej Vukovara u progonstvu“ u organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, u srijedu, 3. lipnja 2020. godine, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.  

Zbirka koja obuhvaća više od 1400 djela hrvatskih i europskih umjetnika nastala je u vrijeme dok je Gradski muzej Vukovar djelovao u progonstvu u prostorima Muzeja Mimara u Zagrebu za vrijeme Domovinskog rata i okupacije Vukovara. Inicijativi mr. sc. Bože Biškupića 1992. godine su se priključili mnogi hrvatski i europski umjetnici kao i ustanove te su svojim donacijama stvorili zbirku simboličkog značenja, koja predstavlja početak kulturne obnove Gradskog muzeja Vukovar kao i samog grada nakon ratnih razaranja.

Otvorenjem stalnog postava Zbirke u Gradskom muzeju Vukovar krajem svibnja 2018. godine obilježila se 70. godišnjica otvaranja prvog stalnog postava kao i 20. godišnjica povratka Muzeja na domicilnu adresu u dvorac Eltz. Time je obilježen i završetak interdisciplinarnog projekta Vlade Republike Hrvatske „Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol“ kojeg je provodilo Ministarstvo kulture.
 
Predstavljanje tiskanog i mrežnog kataloga pružit će uvid u vrijednost cijele donacije kao i puta nastajanja Zbirke od prvotne ideje do stalnog postava, prateći ujedno i obnovu kompleksa dvorca Eltz i Gradskog muzeja Vukovar.


 

Najave