3. Bijenale industrijske umjetnosti (IAB 2020) „Ride into the Sun“/ „Ravno u Sunce“

Otvorenje 3. Bijenala industrijske umjetnosti (IAB 2020) „Ride into the Sun“/ „Ravno u Sunce“ organizirano u okviru projekta „Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020“ održalo se u DKC-u Lamparna, u Labinu u petak, 9. listopada 2020. godine.


FOTO: Mateo Gobo, Industrial Art Biennial


Dvodnevni program otvorenja 15 izložbi u 6 gradova započeo je u Labinu svečanim otvorenjem 3. Bijenala industrijske umjetnosti – Ravno u Sunce te se nastavio otvorenjima u nekadašnjim tvorničkim prostorima u Raši i vodnjanskoj galeriji Apoteka.

Okupljenima u DKC Lamparni obratili su se glavna savjetnica ministrice kulture i medija Nevena Tudor Perković, direktor Labin Art Expressa – organizatora Bijenala Dean Zahtila, gradonačelnik Labina Valter Glavičić i kustoski trojac Branka Benčić, Gerald Matt i Christian Oxenius.

Bijenale industrijske umjetnosti manifestacija je suvremenih umjetničkih praksi koju je osnovao umjetnički kolektiv Labin Art Express kao eksperimentalnu platformu za realizaciju projekta izgradnje futurističkog Podzemnog grada 150 metara ispod površine zemlje u svrhu revitalizacije bivših istarskih ugljenokopa u Labinu i Raši, koja je započela rekonstrukcijom izvoznog tornja okna Podlabin – „šohta“ 2019. godine.
 
3. Bijenale industrijske umjetnosti (IAB) održavat će se od 10. listopada do 21. studenog na desetak lokacija u Labinu, Opatiji, Puli, Raši, Rijeci i Vodnjanu, a na njemu sudjeluje više od 50 renomiranih, suvremenih umjetnika iz cijelog svijeta. Projektni partneri su MMSU Rijeka, AMI i PPMI Pula te UO Apoteka Vodnjan, a kustosi Branka Benčić (HR), Gerald Matt (AT) i Christian Oxenius (DE/IT).
 
www.industrialartbiennale.eu  




FOTO: Mateo Gobo​, Industrial Art Biennial


FOTO: Mateo Gobo​, Industrial Art Biennial


 

Pisane vijesti