27. rujna 2019. - Otvorenje Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske

Državni tajnik Krešimir Partl otvorit će Muzej zavičajne zbirke Grada Novske u petak, 27. rujna 2019. godine, koji se odvija u okviru manifestacije Dana europske baštine 2019. godine. 

Otvorenju Muzejske zavičajne zbirke koja se odvija u prostorijama Pučkoga otvorenog učilišta Novska prisustvovat će i pomoćnik ministrice Hrvoje Manenica.

Temelj ove Zbirke je Muzejska zbirka Sajko, zbirka starih predmeta nastala tijekom gotovo pola stoljeća prikupljanja i obogaćivanja, radom kolekcionara Živka Sajka i njegovog sina Željka, te spada među najraznovrsnije zbirke predmeta na području Sisačko-moslavačke županije.

Zbirka kulturno-povijesnih predmeta Sajko ima svojstvo kulturnoga dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara RH. U zbirci se čuvaju vrijedni i raznovrsni predmeti kulturne baštine novljanskog kraja iz širokog vremenskog raspona od prapovijesti do Domovinskog rata.
Postupak zbrinjavanja i prezentacije vrijedne kulturno-povijesne zbirke Sajko od strane Grada Novske izniman je doprinos očuvanju kulturne baštine za buduće generacije.

Najave