Održan prvi sastanak Povjerenstva za provedbu programa tijekom 2021. Godine čitanja

Prvi sastanak Povjerenstva za provedbu programa tijekom 2021. Godine čitanja održan je u Ministarstvu kulture i medija u srijedu, 17. veljače 2021. godine.

Povjerenstvo će pratiti provedbu programa 2021. godine čitanja te davati svoje prijedloge i sugestije vezane za poticanje čitanja, nove sadržaje iz svojih djelokruga, a naročito vezane za veću vidljivost planiranih programa, kao i onih programa koji se već provode, ali s kojima šira javnost nije upoznata budući da su imali do sada slabiju medijsku vidljivost.
 
Rada u Povjerenstvu prihvatili su se:
 
Snježana Gernhardt iz Ministarstva znanosti i obrazovanja 
Ivanka Stričević, ravnateljica Nacionalne i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Ivana Ljevak Lebeda, potpredsjednica Zajednice nakladnika i knjižara
Kristijan Novak, književnik
Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Agencije za elektroničke medije
Vlatka Kolarović, Hrvatska radio televizija
Maja Zrnčić iz Ministarstva kulture i medija
 
Članovi povjerenstva informirani su o sljedećim aktivnostima koje Ministarstvo kulture i medija planira provoditi i podržati tijekom 2021. Godine čitanja te pozvani da u okviru svojih stručnih krugova budu ambasadori Godine čitanja s mogućnošću da pruže vlastite inicijative i ideje za njezinu realizaciju i bolju vidljivost:
 
  1. Izabrane su slikovnice za Program Rođeni za čitanje koji će se provoditi u suradnji s Ministarstvom zdravstva, a na nacionalnoj će razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima.
 
  1. MKM  će objaviti Javni poziva učenicima osnovnih i srednjih škola za videonajave knjiga koji će se provesti tijekom ožujka ili travnja, a nastavak je uspješno provedenog javnog poziva iz 2020. godina na koji su pristigle 281 prijave iz svih krajeva Hrvatske
 
  1. Javni poziv za provedbu nacionalne medijske kampanje tijekom 2021. Godina čitanja. Naglašeno je da će početak provedbe medijske kampanje biti na  Dan hrvatske knjige 22. travnja odnosno Svjetski dan knjige i autorskih prava 23. travnja  
 
  1. Organizacija Međunarodne konferencije o poticanju čitanja koja se planira realizirati u okviru nacionalne medijske kampanje
 
  1. Vizualni identitet 2021. Godina čitanja može se preuzeti na internetskim stranicama Ministarstva kulture i medija
 
  1. Prijedlog Poziv za predlaganje programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu. Cilj Poziva je povećanje broja i vidljivosti programa koji omogućuju promicanje kulture čitanja i poticanje čitateljskih navika među građanima svih dobi (u pripremi).
 
Istaknuta je važnost dosega programa 2021. Godina čitanja do svih pojedinaca u društvu, točnije želja da planirane aktivnosti budu fokusirane na kreiranje procesa koji će podići razinu aktivnoga sudjelovanja u kulturi čitanja i učiniti čitanje dostupnim svim građanima, a pogotovo onima koji su manje ili uopće nisu zainteresirani za čitanje.