16,9 milijuna kuna potpora za poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama

 

16,9 milijuna kuna ukupan je iznos kojim će Ministarstvo kulture i medija kroz dva programa potpora financirati poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama.

Rezultati su to Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2021. godinu te Javnog poziva za provedbu Programa potpora male vrijednosti za pomoć pogođenoj industriji kulturnih i umjetničkih događanja za pokretanje i normalizaciju tekućeg poslovanja uslijed aktualne pandemije COVID-19.


Program Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama

Ministarstvo kulture i medija poduzetnicima u kulturnim i kreativnim industrijama osiguralo je za 171 program sredstva u ukupnom iznosu od 11.133.250,00 kuna temeljem provedenog Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2021. godinu. U skladu s propozicijama Javnog poziva najmanji odobreni iznos je 30.000,00 kuna, a najveći 350.000,00 kuna.

Na Javni poziv koji je bio usmjeren za poticanje aktivnosti i prilagodbu poslovnih modela proizvodnje i distribucije kulturno umjetničkih sadržaja gospodarskih subjekata u okolnostima epidemije COVID-19 pristigla je ukupno 361 prijava.

Ministarstvo je povećanjem od 31% u odnosu na prošlogodišnji ukupno dodijeljeni iznos sredstava odgovorilo na povećani broj prijava i ukupno tražena sredstva te nastojalo u novonastalim okolnostima omogućiti poduzetnicima u kulturi daljnju proizvodnju i distribuciju, a publici povećati dostupnost i pristup kulturno-umjetničkim sadržajima.

Također, Ministarstvo je kroz ovogodišnju dodjelu bespovratne potpore nastojalo osnažiti i osigurati likvidnost poduzetnika u kulturi kako bi se ublažio negativan utjecaj novonastale situacije na njihovo poslovanje.

Pozivom su obuhvaćeni poduzetnici u područjima izvedbenih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti, vizualnih umjetnosti te audiovizualnih djelatnosti.
 

Za područje audiovizualnih djelatnosti za 52 projekta odobreno je ukupno 4.517.000,00 kuna. Od toga iznosa, za 11 projekata subjekata iz područja razvoja i proizvodnje videoigara odobreno je 1.443.000,00 kuna.

Od 51 odobrenog programa s područja književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti kroz 18 programa i iznosom od gotovo 2 milijuna kuna podržani su programi knjižara, uključujući i otvaranje nekoliko novih knjižara.
Budući da je s područja audiovizualnih djelatnosti bilo najviše prijava na temelju prijedloga povjerenstva i odluke ministrice sufinanciran je najveći broj programa u komparativno najvećem iznosu. Slijede književno-nakladnička i knjižarska djelatnost u kojoj je također podržan veliki broj kvalitetnih poduzetničkih programa iz cijele Hrvatske. Zatim su programi izvedbenih i vizualnih umjetnosti u kojima je nešto manji broj prijava poduzetničkih programa od kojih je povjerenstvo odabralo najkvalitetnije i s najvećim poduzetničkim potencijalom te ih uvrstilo u prijedlog na temelju kojega je ministrica donijela odluku.

Kontinuirani rast broja prijava, ali i osiguranih proračunskih sredstava, potvrđuje važnost sustavne podrške poduzetnicima u kulturnim i kreativnim industrijama s glavnim naglaskom na jačanju njihovih poslovnih kapaciteta, ali i podizanju kvalitete, promidžbe i distribucije kulturnih proizvoda.
 


Sektorske potpore za pomoć najugroženijim djelatnostima

Ministarstvo kulture i medija odobrilo je 15 potpora u ukupnom iznosu od 5.731.095,07 kuna temeljem Javnog poziva za provedbu Programa potpora male vrijednosti za pomoć pogođenoj industriji kulturnih i umjetničkih događanja za pokretanje i normalizaciju tekućeg poslovanja uslijed aktualne pandemije COVID-19.

Pravo prijave na Javni poziv imali su poduzetnici koji su profesionalni organizatori kulturno umjetničkih događanja i događanja namijenjenih profesionalcima iz područja kulturnih i kreativnih industrija te poduzetnici koji obavljaju prateće djelatnosti organizacije.

Osnovni kriterij dodjele sredstava bio je pad poslovnih prihoda poduzetnika u 2020.  godini od najmanje 75% u odnosu na 2019. godinu koji je uzrokovan mjerama sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, a ostvarenu potporu poduzetnici su obvezni utrošiti u roku od godine dana za pokretanje i normalizaciju tekućeg poslovanja.
 


Pisane vijesti