15 godina Državnog arhiva u Vukovaru

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: Državni arhiv u Vukovaru
 

1. veljače 2022. – Otvaranjem izložbe i predstavljanjem platforme „Priče iz arhiva“ Državni arhiv u Vukovaru započeo je niz manifestacija kojima će prigodno obilježiti 15 godina svog  postojanja.

Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak istaknuo je važnost djelovanja Državnog arhiva u Vukovaru koji je u 15 godina svoga rada ostvario značajne rezultate na zaštiti pisane baštine kao i na popularizaciji arhivske djelatnosti. Svojim uspješnim radom s najmlađim uzrastima postao je nezaobilazno mjesto  podučavanja i proučavanja zavičajne povijesti.   
 
Današnje otvaranje izložbe i  predstavljanje platforme „Priče iz arhiva“ nastale u okviru međunarodnih projektnih aktivnosti Državnog arhiva u Vukovaru i u suradnji s udrugom ICARUS Hrvatska nastavak su ovih aktivnosti. Novim pristupima komuniciranja s poviješću, putem digitalne izvedaba i događanja uživo, Arhiv želi upoznati što više ljudi sa svojim radom te vrstom i značajem gradiva koje čuva.
 
Platforma „Priče iz arhiva“ prikuplja neobične priče i jedinstvene sadržaje skrivene u arhivskim zapisima. Virtualnom okupljanju različitih arhivskih ustanova i zbirki pridružio se i Državni arhiv u Vukovaru predstavljajući priče utemeljene u njegovom arhivskom gradivu nastojeći time potaknuti stvaranje i interpretaciju novih priča. Jedan je od rezultata ove inicijative i promidžbeni film koji su o Arhivu i njegovom gradivu snimili učenici Osnovne škole Nikole Andrića iz Vukovara koji je danas premijerno prikazan.
 
Državni arhiv u Vukovaru osim prikupljanja, obrade i čuvanja gradiva te osiguravanja njegove dostupnosti u 15 je godina svoga djelovanja razvio bogatu izdavačku i izložbenu djelatnost, aktivan je na stručnoj i znanstvenoj razini, surađuje s obrazovnim ustanovama te je putem programa arhivske pedagogije razvio didaktičke igre namijenjene djeci od predškolske do srednjoškolske dobi s ciljem upoznavanja zavičajne prošlosti Vukovara, Vinkovaca i cijele županije, sve na temelju bogatstva pisane baštine koju čuva u svojim spremištima.


 

Pisane vijesti