13. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj

  • Slika
  • Slika
  • Slika

22. listopada 2021. -  U radu 13. savjetovanja za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj koje okuplja knjižničare narodnih knjižnica kako bi razmijenili iskustva o temama ključnim za razvoj nacionalne knjižničarske mreže, sudjelovala je danas ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. 

U okviru Godine čitanja, hrvatski knjižničari s kolegama iz Slovenije, Mađarske, Nizozemske i Švicarske od 20. do 22. listopada u Umagu raspravljali su o jačanju kulturne, obrazovne i društvene uloge narodnih knjižnica u globalnim kriznim situacijama. 

Ministrica je u svom izlaganju još jednom zahvalila svim knjižničarkama i knjižničarima koji su u uvjetima pandemije i potresa brzo i učinkovito prilagodili svoj rad kako bi omogućili svojim korisnicima da u sigurnim uvjetima imaju pristup knjigama i svim knjižničnim uslugama. Predstavila je i prijedlog novog modela otkupa knjiga za narodne knjižnice čija će promjena pridonijeti  razvoju tržišta knjiga, unaprjeđenju distribucijske mreže, poticanju umrežavanja nakladnika, zatim poticanju nakladnika i knjižara na ulaganje u veću vidljivost, potražnju i dostupnost objavljenih knjiga te intenziviranju komunikacije između knjižnica i nakladnika s ciljem upotpunjavanja knjižničnih fondova vrijednim naslovima.

U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su predstavnici matičnih i ostalih knjižnica te uz ministricu, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić i voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija Mihaela Majcen Marinić. 
 
13. savjetovanje narodnih knjižnica u Republici Hrvatskoj održava se u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uz suorganizatore Gradsku knjižnicu Umag, Hrvatsko knjižničarsko društvo i Društvo bibliotekara Istre.

 

Pisane vijesti