100. obljetnica osnutka Razreda za umjetnost HAZU

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjelovala je na svečanoj sjednici u povodu 100. obljetnice osnutka Razreda za umjetnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak, 7. studenoga 2019. godine.



Ministrica je istaknula značajnu ulogu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kroz njezinu bogatu povijest, kao i u današnjem društvu te njezino neprestano ulaganje u društveni, gospodarski, politički i kulturni napredak Hrvatske.

Ova obljetnica pravi je trenutak ne samo da se predstavi stogodišnje djelovanje Razreda nego i da se osvijesti njegova nezaobilazna uloga u očuvanju baštine i identiteta u vremenima kad nismo bili neovisna država i kad smo svoju posebnost čuvali kroz umjetnost i kulturu, rekla je ministrica. Nadodala je kako su tome doprinijeli svi dosadašnji i aktualni članovi koji dolaze iz raznovrsnih umjetničkih disciplina, a koji nam kroz vlastiti individualni i skupni rad donose ono najbolje u umjetničkom istraživačkom radu i javnom djelovanju.

Ministrica se osvrnula i na ulogu Razreda za umjetnost u zaštiti i očuvanju kulturne baštine o čemu svjedoči šest muzeja u sastavu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji svojom aktivnošću doprinose očuvanju i promociji onog najvrjednijeg što hrvatska likovna scena nudi i čuva. Na kraju govora ministrica je čestitala Akademiji na kontinuiranom i predanom radu na razvoju hrvatske umjetnosti i kulture kao zaloga naše buduće izvrsnosti i doprinosu njihovom pozicioniranju među najbolje u Europi i svijetu.



Predstavivši povijest osnivanja Razreda za umjetnost, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt podsjetio je kako je Razred bio prethodnik triju današnjih razreda: Razreda za književnost, Razreda za likovne umjetnosti i Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

U povodu 100. obljetnice otvorena je izložba radova redovitih članova Razreda za likovne umjetnosti i odabranih publikacija razreda za umjetnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.




 

Pisane vijesti