100 godina Hrvatskog doma Vukovar

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

16. prosinca 2022. – 100. obljetnica Hrvatskog doma Vukovar, jednog od najvažnijih nositelja kulturnog i društvenog života, kao i 15 godina djelovanja u obnovljenoj zgradi, koja je bila gotovo u potpunosti razrušena u Domovinskom ratu, obilježena je otvorenjem izložbe fotografija i tiskovina o povijesti te kulturne ustanove u Vukovaru.

Uz čestitke u povodu visoke obljetnice, izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek,  ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila poručila je kako ta važna kulturna ustanova u Vukovaru čitavo stoljeće čuva hrvatski nacionalni identitet i njeguje hrvatsku kulturu i umjetnost, čime je duboko utkana u živote vukovarskog stanovništva.
 
Istaknuvši odličnu suradnju vukovarskih kulturnih ustanova, ravnateljica Vaniček-Fila poručila je da Ministarstvo kulture i medija kontinuirano podupire djelovanje Hrvatskog doma Vukovar, kako njegove dramske i izvedbene programe, tako i investicijskim potporama, što će jednako nastaviti i u budućnosti.
 
„Hrvatski dom prije 100 godina izgrađen je dobrovoljnim prilozima hrvatskih dobrotvornih udruga, a u dokumentima se spominje i nekoliko značajnih donacija tadašnjih bogatih vukovarskih obrtničkih obitelji. Bio je to najvažniji događaj za vukovarske Hrvate koji je okupio oko 7.000 uzvanika“, rekla je ravnateljica Hrvatskog doma Ivanka Miličić govoreći o povijesti ustanove i njezinoj važnosti nekada i danas. 
 
Izložba putem fotografija i tiskovina donosi prikaz djelovanja i vrijednosti Hrvatskog doma u Vukovaru, koji je 9. srpnja 1922. godine otvorio grof Karlo Eltz sa suprugom Sofijom. Uz izložbu tom je prigodom predstavljena i publikacija autorica Ane Njavro i Ivanke Miličić „100 godina Hrvatskog doma u Vukovaru“, u kojoj je dan prikaz povijesti vukovarskog Hrvatskog doma od 1922. do 2022. godine.



Pisane vijesti