1. veljače 2020. - Konferencija za medije u prigodi Šeste ministarske konferencije Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe - jačanje kulture za održivi razvoj

U prigodi Šeste ministarske konferencije Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe - jačanje kulture za održivi razvoj održat će se konferencija za medije u 13.30 sati u Grand Hotelu Bonavia, u dvorani Karolina (Dolac 2, Rijeka). 

Na konferenciji za medije govorit će ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek i ministrica kulture Helenske Republike Lina Mendoni. Na konferenciji za medije bit će prisutni ministri i visoki dužnosnici zemalja članica Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe.
 
Zbog sigurnosnih razloga napominjemo da će ulaz u Grand Hotel Bonavia biti dopušten samo predstavnicima medija koji potvrde svoj dolazak te molimo predstavnike medija da najkasnije u petak, 31. siječnja 2020. godine, potvrde svoj dolazak. Dolazak na konferenciju za medije potrebno je potvrditi na e-mail: comocosee@min-kulture.hr.
 
Ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorit će 1. veljače 2020. u Rijeci ministarsku konferenciju Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe - jačanje kulture za održivi razvoj. Ministarska konferencija održat će se u Grand Hotelu Bonavia (Dolac 2, Rijeka) od 9.30 do 13.30 sati.
 
Na ministarskoj konferenciji, koja se održava pod rotacijskim predsjedanjem Republike Hrvatske Savjetom, sudjelovat će ministri kulture i visoki dužnosnici država članica Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe – jačanje kulture za održivi razvoj: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Moldove, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske te kao promatrači predstavnici Austrije, Italije, Europske komisije, Vijeća Europe i UNESCO-a.
 
Ministarska konferencija Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe održat će se na temu mobilnosti umjetnika i zajedničkih projekata kulturne suradnje u jugoistočnoj Europi. Osobiti naglasak tijekom hrvatskog predsjedanja Savjetom ministara kulture jugoistočne Europe stavljen je na istraživanje mogućnosti poboljšanja mobilnosti umjetnika i stručnjaka u kulturi kojom bi se osnažila suradnja među državama članicama Savjeta, kao i kulturna suradnja na području jugoistočne Europe i Europske unije.
 
Tješnjom suradnjom unutar zemalja članica Savjeta ministara kulture mnogobrojni nacionalni projekti mogli bi se realizirati brže i efikasnije. Osobito je važno ocijeniti i definirati zajedničke projekte u kulturi koji potiču interkulturni dijalog i održivi razvoj u skladu s Agendom 2030 za održivi razvoj Ujedinjenih naroda, Novoj europskoj Agendi za kulturu Europske komisije te Planom rada za kulturu 2019. – 2022. Europske unije, kao i ostalim kulturnim konvencijama i propisima UNESCO-a, Europske unije i Vijeća Europe. Pojačana mobilnost umjetnika i stručnjaka u kulturi dodatno bi doprinijela realizaciji takvih projekata na području jugoistočne Europe.
 
Savjet ministara kulture jugoistočne Europe je inicijativa utemeljena 31. ožujka 2005. godine u Kopenhagenu potpisivanjem Povelje o osnivanju s ciljem boljeg povezivanja zemalja jugoistočne Europe te zaštitom njihove kulturne baštine i jezične raznolikosti.
 
Ministri i visoki dužnosnici ministarstava kulture država članica na ministarskoj konferenciji u Rijeci usvojit će zajedničku Deklaraciju Šeste ministarske konferencije Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe – jačanje kulture za održivi razvoj, a po završetku konferencije Republika Hrvatska predat će predsjedanje Savjetom Helenskoj Republici.
 
Ministarskoj konferenciji prethodi Sastanak nacionalnih koordinatora Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe, koji će se također održati u Rijeci 31. siječnja 2020. godine.
 
Sudionici ministarske konferencije i sastanka nacionalnih koordinatora Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe prisustvovat će svečanosti otvaranja Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, koja započinje 1. veljače 2020. u popodnevnim satima.
 

Najave