O novim modelima financijskih poticaja razvoju i proizvodnji audiovizualnih djela i promidžbi hrvatske i talijanske glazbe na sastanku državnih tajnika ministarstava kulture Hrvatske i Italije

  • Slika
  • Slika
  • Slika

27. veljače 2024. godine - U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je šesta sjednica Koordinacijskog odbora ministara Vlada Republike Hrvatske i Talijanske Republike (KOM) na kojoj su sudjelovali predstavnik Ministarstva kulture i medija državni tajnik Krešimir Partl i državna tajnica Ministarstva kulture Talijanske Republike Lucia Borgonzoni sa suradnicima. 

Sjednicom Koordinacijskog odbora predsjedali su ministri vanjskih poslova dviju država, dr. sc.  Gordan Grlić Radman i Antonio Tajani, koji su potpisali Zajedničku izjavu, a sudionicima se uvodno obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.
 
Državni tajnik Partl i državna tajnica Borgonzoni razmijenili su iskustva i primjere najboljih praksi u rastućim područjima kulturnog i kreativnog sektora, konkretno o novim modelima financijskih poticaja razvoju i proizvodnji audiovizualnih djela u Hrvatskoj i u Italiji, čime će se poboljšati kvaliteta i konkurentnost kulturnih proizvoda, kao i produkcijskih kuća te njihovo predstavljanje na međunarodnoj sceni. Državni tajnik Partl istaknuo je da će se novim izmjenama i dopunama Zakona o audiovizualnim djelatnostima kulturnim dionicima u Hrvatskoj osigurati povećanje sredstava za razvoj i proizvodnju novih audiovizualnih djela te time značajno doprinijeti njihovoj konkurentnosti.
 
Razgovarali su i o mladim glazbenicima i profesionalcima u području glazbe koji uspješno surađuju s ciljem promidžbe hrvatske i talijanske glazbe u Europi. Državni tajnik Partl podsjetio je kako Ministarstvo kulture i medija prepoznaje važnost te vrste suradnje podsjetivši na potporu radu Ureda za izvoz glazbe Hrvatska, koji s talijanskim uredom Italia Music Export priprema nove suradnje i projekte, a posebno putem inicijative za povezivanje unutar mediteranske regije. Istaknuo je također kako se nastavak inicijative očekuje tijekom drugog izdanja uspješnog SHIP showcase festivala i konferencije glazbene industrije u rujnu ove godine u Šibeniku.
 
Kao predvodnike u unaprjeđenju bilateralne kulturne suradnje na istraživanju i prijenosu znanja o dosezima podvodne arheologije državni tajnik Partl i državna tajnica Borgonzoni istaknuli su centre za zaštitu i promidžbu podvodne baštine u Zadru i Rimu, s obzirom na to da su hrvatski i talijanski stručnjaci aktivno uključeni u mnoge zajedničke međunarodne projekte.
 
U svom obraćanju na plenarnom dijelu sjednice državni tajnik Partl posebno je istaknuo suradnju u području zaštite i očuvanja kulturne baštine, kao i prevencije rizika koji su sve češći te iskazao podršku daljnjoj suradnji stručnjaka dviju zemalja. Podsjećamo, uz predstavnike ministarstva kulture i medija dviju vlada, u radu KOM-a sudjelovali su ministri vanjskih i europskih poslova, ministri gospodarstva i održivog razvoja, predstavnici ministarstava unutarnjih poslova, znanosti i obrazovanja, mora, prometa i infrastrukture te poljoprivrede.
 

Pisane vijesti