Potpora europskim platformama

Kreativna Europa / Potprogram Kultura / Potpora europskim platformama
 


U skladu s općim i specifičnim ciljevima programa Kreativna Europa navedenima u Uredbi  Europskog parlamenta o osnivanju programa Kreativna Europa otvoren je u okviru programa natječaj za potpore europskim platformama.

Platforme su konzorciji kulturnih i kreativnih organizacija koje predstavljaju europske stvaraoce i umjetnike, a posebno mlade talente putem izvorno europskog programa. Organizacije se udružuju u platformu kako bi u prvi plan istakle zajedničku umjetničku viziju u skladu s ciljevima programa. Članovi i prijavitelji europske mreže mogu biti sve organizacije (pravne osobe) kulturnog i kreativnog sektora koje se nalaze u jednoj od 28 država članica EU te prekomorskih zemalja i teritorija EU. Pod posebnim je uvjetima sudjelovanje otvoreno i za države članice Europskog gospodarskog prostora (Norveška, Lihtenštajn), Švicarsku konfederaciju, države pristupnice, kandidatkinje (Island, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Turska) i potencijalne kandidatkinje (Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo) te države članice Europske politike susjedstva (European Neighbourhood Policy).

Platforme podrazumijevaju instituciju u ulozi vodećeg partnera i najmanje 10 partnerskih organizacija iz 10 različitih država članica programa od kojih najmanje 5 mora biti iz država članica EU i prekomorskih teritorija odnosno država članica Europskog gospodarskog prostora te Švicarske konfederacije.

Natječaj za potpore europskim platformama će biti raspisan u tri navrata za potpisivanje trogodišnjeg (u 2013.), dvogodišnjeg (u 2015.) i četverogodišnjeg (u 2016.)  okvirnog partnerskog sporazuma, a godišnja potpora će iznositi najviše 500.000,00 eura.

Kod procjene (evaluacije) projekata koju rade nezavisni europski stručnjaci (prijavite se i Vi u bazu stručnjaka za evaluaciju europskih projekata!) moguće je dobiti najviše 100 bodova koji su raspoređeni u četri kategorije:
  • Relevantnost koncepta platforme u odnosu na ciljeve i prioritete (25 bodova)
  • Kvaliteta sadržaja i predloženih aktivnosti (25 bodova)
  • Komunikacija i diseminacija (30 bodova)
  • Kvaliteta europske platforme (20 bodova)
  
  • Vremenski raspored rokova za 2016. godinu za prijavu
    platformi s četverogodišnjim okvirnim partnerskim sporazumom
Objava rokova za prijavu projekta: 
Rok za prijavu projekta: 

Period evaluacije projekta: 6 mjeseci
Obavijest prijaviteljima o rezultatima izbora: ožujak 2017.
Sklapanje ugovora o bespovratnim sredstvima: svibanj 2017.
Dozvoljeni početak projekta: između svibnja i prosinca 2017.
 
Sva potrebna dokumentacija kao i Upute za prijavu za potpore europskim platformama nalaze se ovdje, a ako imate bilo kakvo pitanje vezano za sudjelovanje u potprogramu Kultura slobodno kontaktirajte Desk Kreativne Europe pri Službi za kulturne i kreativne industrije Ministarstva kulture.