Mederu uručena „Nagrada Vicko Andrić" za životno djelo

Ministar kulture Božo Biškupić uručio je danas državnu nagradu za životno djelo "Vicko Andrić" za izvanredna postignuća na području kulturne baštine Ferdinandu Mederu, ravnatelju Hrvatskoga restauratorskog zavoda.

Godišnju nagradu dijele četvorica stručnjaka konzervatora i restauratora koji su radili na Projektu antičkog brončanog kipa Apoksiomena od 1999. do 2006. Tu nagradu ministar Biškupić uručio je Giulianu Tordiju iz laboratorija Opificia delle Pietra Dure iz Firenze, majstoru-restauratoru Antoniju Šerbetiću iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Iskri Karniš, zaduženoj za dokumentaciju i prezentaciju Projekta također iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, te Miljenku Domijanu, glavnom konzervatoru Ministarstva kulture i koordinatoru radova na Projektu.
 
Brončani kip antičkog atleta pronađen je u lošinjskom akvatoriju kod otočića Vele Orjule na 45 metara dubine, a izvađen je iz mora u travnju 1999. U akciji vađenje sudjelovali su ronioci, specijalna policija i profesionalni ronioci.         
 
Ferdinand Meder na području hrvatske kulturne baštine djeluje od 1970. kao konzervator-povjesničar umjetnosti. Bavio se i teorijskim odrednicama očuvanja i obnavljanja graditeljske baštine te evidenitiranjem i dokumentiranjem spomenika kulture. Od 1997. je ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda. Inicirao je, organizirao i provodio brojne programe i akcije u cilju zaštite hrvatske kulturne i prirodne baštine. Dao je velik doprinos unapređivanju restauratorske djelatnosti formiranjem novih i poboljšanjem postojećih uvjeta u zavodima u Zagrebu, Ludbregu, Osijeku, Dubrovniku, Splitu i Zadru. (Hina)