Obrazloženje povjerenstva


Strašno simpa jezive priče, autor knjige Jeff Kinney

KATEGORIJA: 5. – 8. razred osnovne škole
OŠ Marija Jurić Zagorka, Zagreb, 6. razred (učenik Jona Škunca)

Povjerenstvo  je jednoglasno izabralo ovu video najavu kao najbolju na ovogodišnjem natječaju u kategoriji od 5. do 8. razreda. Jednostavnost i čistoća kadra, usklađenost teme i načina njezina predstavljanja, skromnost produkcije, a veselje izvedbe, elementi su koji potvrđuju duhovitost, dovitljivost i što je jako važno, šarmantnu drskost mladog autora. Najava nas zabavlja, informira o knjizi, ne upadajući pritom u klasične zamke prepričavanja, opisivanja, doslovnog pokazivanja onog o čemu se istovremeno govori.
Video najava je dobar primjer najavljivanja knjige s potpisom osobnog dojma i duha.


Mama je kriva za sve, autor knjige Zoran Pongrašić

KATEGORIJA: 1. – 4. razred osnovne škole
OŠ Slano, Slano, učenici 4. razreda (Mihaela Družijanić, Dragica Jelić, Lucija Knežić, Marta Knežić)

Videonajava knjige „Mama je kriva za sve“ izdvaja se po nekoliko elemenata u odnosu na ostale prijavljene radove, a koji su za ovaj žiri bili presudni za proglašavanje pobjednika u navedenoj kategoriji. Timski rad koji se vidi u nastanku najave od prvog kadra kod učenika potiče povezivanje, uključivanje čitavog razreda u proces čitanja / snimanja, samim time i kreativni rad je kvalitetniji, potpuniji i dinamičniji.
Do izražaja dolazi trud koji je uložen u kostimiranje, snimanje najave na nekoliko različitih lokacija (škola, dječja soba, kombi u kojem se nalaze „otmičari“...), duhovito prikazivanje odraslih te promišljena dramaturgija koja čitavo vrijeme održava napetost. Osim toga filmska najava pravilno nudi svoj zaplet – vrhunac – ali ne i kraj, nego poziv na čitanje spomenutog romana kako bi se kraj saznao. Gledatelj najave biva „uvučen“ u priču od samog početka, a efektno stavljanje knjige na samom kraju u prvi plan zaokružuje svrhu Javnog poziva i poticanja mladih čitateljica i čitatelja da se odluče pročitati ovu zanimljivu knjigu.
 

Odrasli ljudi, autorica knjige Marie Aubert 

KATEGORIJA: 1. – 4. razred srednje škole
Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, učenici 3. razreda (Ivan Matasić, Trey Pužin, Sunčica Štromajer Brundić, Bartul Čogelja)

Uradak je pravo malo remek-djelo, ne bi ga se posramio ni netko od renomiranih autora animiranog filma. Za najavu knjige u svrhu poticanja na čitanje učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba odabrali su oblik izražavanja putem likovne umjetnosti, tj. animiranog filma i time stvorili pretpostavku za dobro obavljen posao. Naime, nisu pokušavali rekonstruiranim igranim scenama „oživiti“ roman, već su ga predstavili na način u kojem se najbolje snalaze. Oblik izražavanja koji su odabrali trpi popriličnu stilizaciju te su zadano trajanje od maksimalnih dviju minuta iskoristili na najbolji mogući način, ne smatrajući tako kratko vrijeme ograničavajućim. Najava djeluje kao rezultat dobrog promišljanja pa neobična, zanimljiva likovna rješenja s isto tako zanimljivim citatima iz knjige djeluju skladno i uzbudljivo, istovremeno ostavljajući gledateljima prostor da sami pokušaju donijeti zaključak o sadržaju literarnog djela.
Najava je u potpunosti ispunila svrhu poticanja gledatelja da pročitaju knjigu Marie Aubert Odrasli ljudi.