Tocati, zajednički program očuvanja tradicijskih igara i sportova - Tradicijska pučka igra pljočkanje

Tocatì je zajednički program za očuvanje tradicijskih igara i sportova koji se razvijao tijekom godina zahvaljujući međunarodnoj mreži zajednica, grupa i pojedinaca, uključujući nositelje tradicijskih igara i sportova, uz potporu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih institucija i udruga.

Hrvatska se mreži pridružila tradicijskom pučkom igrom pljočkanje, koja je geografski zastupljena u Istri.
 
Tradicijska pučka igra pljočkanje, izvorna je pastirska igra koja se igrala na području čitave Istre, a  kojom su pastiri, uglavnom djeca, kratila vrijeme čuvajući stoku. Korijeni joj sežu duboko u prošlost, a prvi je pisani izvori spominju u 17. stoljeću. 


Foto: Istarski pljočkarski savez

Igra pljočkanje ime je dobila po glavnom rekvizitu – pljočki - plosnatom kamenu veličine dlana, debljine cca 2-4 cm. Pljočkalo se na neoznačenom  (neograđenom) prostoru na polju, kampanji  ili na putovima. Igra  se od proljeća do kasne jeseni, odnosno, u prošla vremena za vrijeme dok je trajala ispaša.

Zahvaljujući pojedincima 1970–ih godina igra je revitalizirana. Početkom 1990-ih godina pojedinci  i udruge povećavaju svoj angažman  te  se igra pljočkanje podiže na višu razinu, okuplja se sve veći broj ljubitelja koji osnivaju pljočkarske klubove. Za širu zajednicu igra pljočkanje dio je kulturnog identiteta,  koji više nije samo igra, nego i međugeneracijsko druženje,  razmjena iskustava, očuvanje lokalnih govora i poštivanje vlastite tradicije.

    

Foto: Istarski pljočkarski savez