Ansambl Antiphonus i mezzosopranistica Renata Pokupić u Muzeju za umjetnost i obrt

Koncert Ansambla Antiphonus pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija te uz gostovanje mezzosopranistice Renate Pokupić koji će se održati u utorak, 30. lipnja 2020. godine, u 20 sati u Muzeju za umjetnost i obrt jedno je od kulturnih događanja u povodu obilježavanja završetka razdoblja hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Koncert uživo bit će moguće pratiti od 20 sati putem You Tube kanala Ansambla Antiphonus.

PRVI KONCERT predstavlja tri lamenta. Ženske tužaljke u formi kantate bile su popularne u barokno doba jer su skladateljima omogućavale izraziti različite raspone snažnih osjećaja izazvanih nekim oblikom povrede.

C. Monteverdi: Lamento d' Arianna - Ansambl Antiphonus, Tomislav Fačini
G. F. Händel: Lucrezia - Renata Pokupić mezzosopran, Pavao Mašić čembalo, Lea Sušanj Lujo violončelo
C. Monteverdi: Lamento Della Ninfa - Ansambl Antiphonus, Tomislav Fačini

DRUGI KONCERT sačinjavaju skladbe iz razdoblja sedamnaestog stoljeća, nastale od skladatelja koji su na različite načine bili povezani uz hrvatske krajeve: Filipa Vranjanina, Ivana Lukačića, Vinka Jelića i Tomasa Cecchinija. Ansambl Antiphonus izvest će ove glazbene bisere pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija.

Lukačićevi ranobarokni moteti, pa i Jelićevi i Cecchinijevi, bili su pretiskavani u onodobnim antologijama, njihova je glazba nalazila puta od portugalskoga kraljevskog dvora do londonskih trgovina muzikalija i privatnih zbirki poljskih plemića, nailazeći pritom na različite recepcije..., piše muzikolog dr. Ennio Stipčević, a umjetnički voditelj ansambla Antiphonus Tomislav Fačini dodaje o skladbama da su tiskane u najviđenijih izdavača, zagubljene i ponovno pronađene u najudaljenijim krajevima Europe, u svoje vrijeme kao danas svježe, moderne, u trendu, ali i s egzotičnim prizvukom tipičnim za svoje podneblje - u najširem europskom kontekstu, nude nam glazbenu poslasticu vještinom domaćice koja u raznim uvjetima sprema carske gozbe.

Koncerti će biti emitirani uživo na You Tube kanalu Ansambla Antiphonus.
 
>>> www.muo.hr/blog/2020/06/27/najava-koncerta-renata-pokupic-i-antiphonus-30-6-2000/