YOUR COUNTRY OF TWO DIMENSIONS IS NOT SPACIOUS ENOUGH. LIMITS OF PERCEPTION LAB - Ivana Franke u Berlinu

U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije hrvatska umjetnica Ivana Franke izlaže u galeriji SAVVY Contemporary u Berlinu s izložbom YOUR COUNTRY OF TWO DIMENSIONS IS NOT SPACIOUS ENOUGH. LIMITS OF PERCEPTION LAB.
 
Izložba se temelji na umjetničkoj praksi u proširenom kontekstu, crpeći i radeći s praktičarima iz područja kognitivne i vizualne znanosti, neuroznanosti, eksperimentalne psihologije, matematike i arhitekture, dok je u razgovoru s kritičkim praktičarima iz područja humanističke znanosti, uključujući, ali ne ograničavajući se na povijest umjetnosti, povijest znanosti i filozofiju.
 
Radi se eksperimentalnom projektu za istraživanje percepcijskih granica kao potencijalnih mjesta društvene transformacije. Rad Ivane Franke istražuje mogućnosti približavanja svijesti na višedimenzionalni način, tražeći sredstva za potvrđivanje naše mašte izvan već poznatih kategorija i naviknutih načina percepcije - nadilazeći ono što fizičarka Lisa Randall (Sveučilište Harvard) naziva „prodornom, ali sasvim pogrešnom pretpostavkom da živimo u trodimenzionalnom svijetu".
 
Posjetitelje se poziva da se kreću galerijskim prostorom pretvorenim u otvoreni atelje te da se druže s prostorima tame, epifanijama svjetla, vizualnim neprilikama i misaonim eksperimentima. Uz javne eksperimente, diskurzivni program i radijska emisija bavit će se zapadnim znanstvenim pretpostavkama o svijesti i granicama percepcije. Posjetitelji koji žele sudjelovati u eksperimentu mogu se prijaviti putem poveznice.

Izložba je trebala biti otvorena za posjete od razdoblju od 18. do 28. lipnja no produžena je do 5. srpnja 2020. godine. 

>>> https://savvy-contemporary.com/en/events/2020/limits-of-perception-lab/


Ivana Franke. Planetary Nebula, World t012345_A6_0, 2019. Photo Martina Mihaljevic