U Kaunasu otvorena izložba Marko Marulić – europski humanist


Nastavljajući realizaciju javno-diplomatskog projekta u Litvi tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, u Kaunasu je, u Regionalnoj knjižnici (www.kvb.lt) 22. lipnja svečano otvorena izložba Marko Marulić – europski humanist. Navedena izložba projekt je Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, uz suradnju s Litavskom nacionalnom knjižnicom Martynas Mažvydas, a njezino gostovanje u Litvi je ostvareno uz potporu Ministarstva kulture RH. 

Izložba na 12 samostojećih panoa na engleskom i litavskom jeziku, kroz Marulićev životni i stvaralački put predstavlja reprezentativni izbor građe iz fonda NSK u Zagrebu. Njegov život i rad prikazani su kroz najpoznatija Marulićeva djela, a izložba dodatno pruža osvrt i na Marulićev upliv na razne europske uglednike u njegovo doba i kasnije. Tražeći poveznice između djelovanja Marka Marulića i utemeljitelja litavske književnosti i izdavaštva, dio izložbe prikazuje djelovanje Martynasa Mažvydasa, autora i urednika prve tiskane knjige na litavskom jeziku, kao i Kristijonasa Donelaitisa, autora prvog litavskog beletrističkog djela. Također, uz izložbu su tiskani dvojezični, englesko-litavski katalozi. Prijevod tekstova na litavski jezik pripremila je prof. Jurga Jozič.

Izložbu su pozdravnim govorima otvorili zamjenica ravnateljica knjižnice Reda Puzerauskienė, predsjednica odbora za kulturnu, obrazovanje i znanost kaunaskog Gradskog vijeća Jūratė Norvaišienė i veleposlanik Krešimir Kedmenec. Navedena izložba, koja je bila prethodno postavljena u Vilniusu, Šiauliaiju i Klaipėdi, bit će u Kaunasu otvorena do 7. srpnja, a nakon ljetne pauze seli se u druge litavske gradove.


Foto: MVEP


Foto: MVEP


Foto: MVEP