Dani hrvatskog filma u Vilniusu

Projekcijom filma "Comic Sans" redatelja Nevija Marasovića, u produkciji tvrtke Kinorama (2018.), započeli su u umjetničkom i festivalskom kinu Skalvija (www.skalvija.lt) drugi po redu Dani hrvatskog filma u Vilniusu 17. lipnja 2020. godine. Manifestacija je dio aktivnosti organiziranih u Litvi u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

U četiri dana, sve do 20. lipnja prikazat će se i filmovi "Ministarstvo ljubavi" redatelja Pave Marinkovića (Telefilm, 2016.), "Osmi povjerenik" redatelja Ivana Salaja (Alka film, 2018.), te "Lada Kamenski" redatelja Sare Hribar i Marka Šantića (Sekvenca, 2018.). Projekcije su besplatne, a svi filmovi imaju engleski i litavski prijevod.
 
Dane hrvatskog filma organiziralo je Veleposlanstvo u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (www.havc.hr) i Samostalnim sektorom za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću MVEP i uz donaciju tvrtke Šestan-Busch d.o.o, a gledatelje je prije prve projekcije pozdravio veleposlanik Krešimir Kedmenec.
 
Nakon Vilniusa, u planu je organizacija sličnih filmskih projekcija u još nekoliko litavskih gradova. 
 
Dani hrvatskog filma su u Vilniusu održani prvi put u travnju 2018. godine, a ove su godine prvotno bili planirani za kraj travnja no prigoda za realizaciju bila je moguća tek sada, po ukidanju strogih mjera za suzbijanje bolesti COVID-19.