Smjernice za normalizaciju rada muzeja i galerija

Smjernice za normalizaciju rada muzeja i galerija


Zaključkom Vlade Republike Hrvatske o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, usvojenog na sjednici održanoj 23. travnja 2020., predviđeno je da se od 27. travnja 2020. ponovo otvore za javnost muzeji i galerije.

U tu svrhu donose se smjernice za rad, poštujući preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

U radu muzeja i galerija primjenjuju se sljedeće smjernice za rad:

1. Nastaviti uspješno uspostavljen rad organiziran u timove do daljnjih obavijesti i preporuka.

2. Osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te ograničenog broja djelatnika u radnim prostorima kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2m.

3. Omogućiti posjetiteljima razgledanje stalnih postava i izložbi uz pridržavanje mjera socijalnog distanciranja.

4. Ukoliko se postavljaju i otvaraju nove izložbe, dok su na snazi ograničenja vezano uz javna okupljanja, ne organiziraju se otvorenja, predavanja, organizirani obilasci ili muzejske radionice koje uključuju više od 5 osoba. Sukladno preporukama muzeji i galerije mogu osmisliti alternativne načine otvorenja izložaba (npr. prijenosi on-line i slično).

5. Osigurati da se ne stvaraju gužve te da se jasne upute o mjerama socijalnog distanciranja postave na sve ulaze i vidljiva mjesta. Preporučuje se i postavljanje oznaka o nužnoj udaljenosti.

6. Zaposlenici u kontaktu s posjetiteljima moraju imati zaštitne maske i rukavice.

7. Gdje je moguće, preporučuje se osigurati protočnost posjetitelja tako da su odvojeni ulaz od izlaza posjetitelja.

8. Osigurati dezinfekcijska sredstva na ulazu/izlazu, na ulazima i izlazima na svakom katu (ukoliko postoje).

9. Istaknuti na svim vidljivim mjestima upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni.

10. Za rad zaposlenika potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanje razmaka ograničenog broja zaposlenika u uredima kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2m među zaposlenicima.

11. Uz redovito čišćenje prostora muzeja i galerija, potrebno je provoditi učestaliju dezinfekciju kvaka, telefona i računalne opreme (tipkovnica, miš), liftova, rukohvata i slično.

12. Preporučuje se ograničavanje broja djelatnika u prostoru muzeja i galerija, održavanje samo nužnih fizičkih sastanaka uz navedene propisane mjere te održavanje sastanaka na daljinu korištenjem dostupnih alata za organiziranje takvih sastanaka.

13. U dogovoru s osnivačima preporučuje se donijeti odluku o radnom vremenu muzeja i galerija za posjetitelje dok su na snazi preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera Civilne zaštite koje će uzeti u obzir očekivani interes posjetitelja i publike. Sve ostale detalje vezano uz režim rada, muzeji i galerije trebaju uskladiti sa svojim osnivačima.

14. Sve obavijesti o radu u novim uvjetima potrebno je objaviti na mrežnim stranicama muzeja i galerija te ih redovito osvježavati u slučaju promjene. U muzejima i galerijama koji su pretrpjeli štete u potresu, zbog sigurnosti zaposlenika i posjetitelja, normalizacija rada provodit će u zavisnosti od ocjene uporabljivosti zgrade i njene sigurnosti te stanja muzejske građe.
 

 

U Zagrebu 24. travnja 2020.
Ministarstvo kulture