Izložba „Moć i ranjivost transformacije. Umjetnost, kultura i društvene promjene“ i koncert MIMIKA Orchestra

U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije hrvatske članice Europskog gospodarskog i socijalnog odbora uputile su Zakladi „Kultura nova“ poziv da svoj rad predstavi u okviru izložbe i kulturne večeri u prostorijama EGSO-a u Bruxellesu. Otvorenje izložbe „Moć i ranjivost transformacije. Umjetnost, kultura i društvene promjene“ kao i koncert MIMIKA Orchestra u organizaciji Zaklade održat će se u srijedu, 29. travnja 2020. godine. 
 
Izložba „Moć i ranjivost transformacije. Umjetnost, kultura i društvene promjene“ predstavlja 30-ak radova suvremene umjetnosti u različitim disciplinama (izvedbene, vizualne, audiovizualne, interdisciplinarne umjetnosti itd.) odabranih između mnogih radova koje su producirale ili prezentirale organizacije civilnog društva uz podršku Zaklade „Kultura nova.

Polazeći od konteksta u kojem Zaklada djeluje, definiranog raznolikim političkim, ekonomskim, društvenim i kulturnim promjenama, izložba istražuje moć i ranjivost tih transformacijskih procesa. Odabrani umjetnički radovi pokazuju moć transformacije jer otvaraju nove perspektive i horizonte kroz stvaranje kulturnih vrijednosti i suvremenih identiteta, poticanje empatije, međusobnog razumijevanja i solidarnosti te zaštitu i promicanje kulturne raznolikosti. Istovremeno, predstavljeni umjetnici bave se ranjivim manifestacijama transformacijskih procesa, koji uključuju sve veću nesigurnost i neravnotežu između suvremenih očekivanja i neuspjeha svih područja javnog djelovanja i vrijednosti.
 
Izložba obuhvaća i predstavljanje rada Zaklade kroz različite vrste dokumentacijskih materijala, podatke i obrade relevantnih tema koje ukazuju na sve veći pritisak i zahtjeve da se ulaganja u umjetnost i kulturu opravdaju mjerljivim pokazateljima, kao i na smanjivanje strukturnih (javnih) potpora za umjetnost i kulturu te pad povjerenja u taj sektor. Stoga ova izložba teži istaknuti važnost koju kultura i umjetnost imaju u uravnoteženom i održivom razvoju suvremenog društva.
 
Mimika je orkestar alternativne jazz, world & progresivne glazbe. Osnovan je 2010., a čini ga 20 glazbenika koji izvode originalnu glazbu skladatelja Maka Murtića. Glazba se pretežno oslanja na staroslavensku etno tradiciju Hrvatske, ali zvuk Mimike sadržava i elemente progresivnog rocka (King Crimson), etno jazza (Fela Kuti, Sun Ra) i klasične glazbe (Stravinski, Bartok). Originalni glazbeni materijal složen je u naraciju koja istražuje arhaične slavenske dijalekte.