Izložba plakata Boris Bućana u Krakowu

*Obavještavamo vas da je izloža plakata Borisa Bućana u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU odgođena slijedom odluke nadležnih tijela. Novi termin održavanja objavit ćemo naknadno.

Nakon Poznana, izložba plakata Borisa Bućana trebala je biti predstavljena u poljskom Krakowu od 31. ožujka do 30. travnja u okviru predsjedanja Vijećem EU.

U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, u Međunarodnom kulturnom centru u Krakowu održat će se izložba plakata umjetnika Borisa Bućana, jednog od najistaknutijih hrvatskih grafičkih oblikovatelja. Tim povodom poljskoj će se javnosti prezentirati plakati koji prekoračuju granicu oglasnog medija te inventivnim likovnim, kolorističkim i kompozicijskim rješenjima stvaraju autentičan autorov potpis koji je odavno postao prepoznatljiv i priznat i izvan granica Lijepe naše. Njegove "ulične slike" djela su koja prikazuju umjetnikov samosvojan pristup koji se temelji na širenju percepcije i redefiniranju medija plakata uvođenjem nestandardnih monumentalnih formata i elemenata slikarskog, grafičkog i crtačkog izraza. Plakatni opus umjetnika Borisa Bućana zaseban je fenomen koji počiva na iznimnoj idejnoj kreativnosti koja kod promatrača pobuđuje višeslojni svijet slobodnih asocijacija i tumačenja. Izložba obuhvaća izbor plakata velikih formata nastalih početkom 1980-ih godina koji pripadaju antologijskoj seriji rađenoj za HNK Split.

Njegovi radovi nalaze se u najvažnijim muzejima i galerijama diljem svijeta, kao što su: MoMA, Cooper-Hewitt Museum u New Yorku, Staatliches Museum für Angewandte Kunst u Münchenu, Deutsches Plakat Museum u Essenu, The Victoria and Albert Museum u Londonu i drugi.

Izložbu Borisa Bućana je financijski podržalo Ministarstvo kulture, a dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.


Boris Bućan, Žar ptica i Petruška (I. Stravinski), HNK Split