Ansambl Dialogos u Parnu s izvedbom „Barlaam i Josaphat“

* Obavještavamo vas da je koncert Ansambla Dialogos odgođen slijedom trenutnih trenutnih okolnosti. 

U okviru kulturno – umjetničkog programa hrvatskog predsjedanja Vijećem EU Ansambl Dialogos trebao je održati koncert „Barlaam i Josaphat“ u estonskom Parnu 24. ožujka 2020.

Ansambl Dialogos interpretira priču o svetačkom „paru“ Barlaamu i Josaphatu temeljenu na raznim srednjovjekovnim izvorima: od grčkih, latinskih, židovskih, talijanskih do starohrvatskih i slavenskih.

U programu Barlaam i Josaphat na originalan način uglazbljeni su drevni tekstovi o dvojici svetaca koji su zapravo kršćanski odgovor na priču o Budi. I u ovom projektu, kao i u Juditi, umjetnicu i utemeljiteljicu pariškog ansambla Dialogos prate sjajni instrumentalisti Albrecht Maurer i Norbert Rodenkirchen.

Ovo je jedna od najpopularnijih srednjovjekovnih i renesansnih priča. Postoji u mnogobrojnim verzijama, a njihova komplementarnost i mozaik mogli su poslužiti protagonistici kao rekonstrukcija cjelovite priče 'o Budi kao kršćanskome svecu'.

Koncert je financijski podržalo Ministarstvo kulture, a dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.