Sajam knjiga u Parizu Livre Paris

*Obavještavamo vas da je međunarodni sajam knjiga u Parizu otkazan slijedom odluke nadležnih tijela

*Obavještavamo vas da je međunarodni sajam knjiga u Parizu otkazan slijedom odluke nadležnih tijela.

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg nastupa na međunarodnom sajmu knjiga u Parizu gdje je Hrvatska prvi puta sudjelovala u okviru Europskog kvarta, odnosno u okviru središnje teme koja je ujedinjavala sve europske zemlje, Hrvatska je ove godine trebala ponovo nastupiti na Livre Paris, ovaj put samostalno, u međunarodnom dijelu sajma. Nacionalni nastup i ove godine je organiziralo Ministarstvo kulture u suradnji s izdavačkom kućom Mala zvona d.o.o., ali je međunarodni sajam knjiga u Parizu otkazan.

Nastavljajući hrvatsku prisutnost na međunarodnoj književno-nakladničkoj sceni, ali i u okviru hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, nastoji se kontinuirano održati interes za hrvatsku književnost i hrvatsku kulturu.

Prošle 2019. godine za tematske odrednice hrvatskog nastupa odabrani su strip i poezija – područja u kojima je Hrvatska najprisutnija na francuskoj književno-nakladničkoj sceni. S druge strane, odabirom tema za ovogodišnji nastup u Parizu nastojalo se otvoriti put prema unaprjeđenju i oživljavanju prisutnost hrvatske ilustrirane knjige i knjige za djecu i mlade u prijevodu na francuski jezik.
Tema ovogodišnjeg hrvatskog nastupa na Sajmu knjiga u Parizu trebala je bit knjižna produkcija iz tri područja:
  • knjige za djecu
  • ilustrirane knjige (za odrasle)
  • umjetničke knjige (artist's books – koje su otisnute unutar uobičajenih izdavačkih parametara).
Budući da je upravo u tim područjima hrvatska produkcija u posljednjih nekoliko godina ostvarila vrlo zanimljive pomake, izborom i predstavljanjem najkvalitetnijih djela te kvalitetnom prezentacijom odabranih knjiga planiralo se izazvati interes strane publike i pobuditi aktivniji odnos s potencijalnim partnerima.

Uz pripremu kataloga i promotivnih materijala posvećenih knjizi za djecu, ilustriranoj knjizi te umjetničkoj knjizi priprema se i katalog mladih ilustratora, a organizirano je i objavljivanje u limitiranoj nakladi pet slikovnica domaćih autora, ilustratora i nakladnika.