LADO i Neli Andreeva povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije

  • Slika
  • Slika
  • Slika

*Obavještavamo vas da je  koncert Orkestra Ansambla Lado koje se trebalo održati u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU odgođeno slijedom odluke nadležnih tijela. Novi termin održavanja objavit ćemo naknadno.

*Obavještavamo vas da je  koncert Orkestra Ansambla Lado koje se trebalo održati u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU odgođeno slijedom odluke nadležnih tijela. Novi termin održavanja objavit ćemo naknadno.

U okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU koncert Orkestra Ansambla Lado trebao se održati 19. ožujka 2020. godine, u bugarskoj Sofiji.

Radi sprečavanja širenja pandemije korona virusom koncert Orkestra Ansambla LADO u Bugarskoj je odgođen, na kojemu je posebna gošća trebala biti Neli Andreeva, jedna od najistaknutijih solistica bugarskog nacionalnog folklornog ansambla Filip Kutev.
 
Zahvaljujući želji i entuzijazmu Ladovih umjetnika i Neli Andreeve za upoznavanjem građana Bugarske s hrvatskom tradicijskom kulturom, suradnja se nastavila digitalnim putem. Ladovi glazbenici snimili su glazbu na pjesmu Siniše Leopolda „Oj, ti bela zorja“ koju je otpjevala upravo Neli Andreeva. Video je objavljen na službenom YouTube kanalu Ansambla LADO, na poveznici:
https://youtu.be/L7rh4TxZW3M
 

Uz spomenuti koncert u Bugarskoj, odgođeni su i Ladovi nastupi koji su povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije trebali biti održani na Malti, Cipru, Poljskoj i Mađarskoj.

Tradicijska glazba u Hrvata po mnogočemu je vrlo složena, raznolika i bogata. Definiraju je stoljeća različitih kulturno – političkih utjecaja sa zapada i istoka, mondenih trendova dvorova i samoukih narodnih umjetnika, koji su sa svojim glazbenim umijećem ostavili trag u narodnoj umjetnosti kao neizbrisivom dijelu hrvatskog narodnog identiteta. Tragom oživljavanja  tog velikog dijela hrvatske narodne baštine koja se zove tradicijska glazba, Orkestar Lada će kroz ovaj program prikazati gotovo sva tradicijska glazbala koja su se koristila i još uvijek se aktivno sviraju u Hrvatskoj i šire, u krajevima gdje žive Hrvati.

Samostalni koncert Orkestra Ansambla Lado financijski je podržalo Ministarstvo kulture, a dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.

FOTO: Ansambl LADO