Sajam knjiga u Leipzigu

Slika /arhiva/HRPRES2020/Kulturno umjetnički programi u okviru Predsjedanja/LBM19_Leipzig.jpg


*Obavještavamo vas da je Sajam knjiga u Leipzigu otkazan slijedom odluke nadležnih tijela

*Obavještavamo vas da je Sajam knjiga u Leipzigu otkazan slijedom odluke nadležnih tijela.

Hrvatski nacionalni nastup na Sajmu knjiga u Leipzigu 2020. godine, a koji se trebao održati u organizaciji Ministarstva kulture u suradnji s međunarodnom mrežom Traduki od 12. do 15. ožujka je otkazan.

Hrvatski štand trebao se nalaziti u okvirima zajedničkog sajamskog prostora koji organizira Traduki – Common Grounda u kojem okuplja zemlje jugoistočne Europe te organizira predstavljanje autora suvremene književnosti čija se djela mogu vezati uz aktualnu temu. Ovogodišnja tema trebala je biti Podrijetlo i pripadnost (Herkunft und Zugehőrigkeit), a trebali su se predstaviti hrvatski autori Julijana Adamović i Damir Karakaš.
Dodatni argument za predstavljanje djela Damira Karakaša trebao je biti nedavni njemački prijevod njegovog djela Sjećanje šume (Erinnerung an den Wald) koji je objavljen 2019. godine u izdanju renomirane izdavačke kuće Folio Verlag i uz potporu Ministarstva kulture RH.

Osim knjiga Julijane Adamović i Damira Karakaša na hrvatskom nacionalnom štandu trebao se izložiti izbor djela relevantne suvremene hrvatske književnosti. Na nacionalnom štandu trebali su biti dostupni materijali namijenjeni zainteresiranim inozemnim nakladnicima pripremljeni na inicijativu Ministarstva kulture te sufinancirani sredstvima namijenjenima za ogledne prijevode i mrežnu stranicu www.croatian-literature.hr s ciljem veće vidljivosti hrvatske književnosti na međunarodnoj književnoj sceni.

Sajam knjiga je financijski podržalo Ministarstvo kulture, a dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.