Plesna predstava „Love will tear us apart“

  • Slika
  • Slika
  • Slika

U okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, u BOZAR-u (Bruxelles) se 11. ožujka 2020. godine, održala plesna predstava kazališne skupine De facto u koreografiji Saše Božića i Petre Hrašćanec pod nazivom „Love will tear us apart.“

„Love will tear us apart“ je plesna predstava kazališne skupine De facto u koreografiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, a solo je kreiran za izvođačicu Petru Hrašćanec i bavi se odnosom suvremenog plesa i pop glazbe. Sam rad žanrovski 'vrluda' između rock koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa, istovremeno se poigravajući s popularnom glazbom. Izvođačica Petra Hrašćanec izvodi plesne brojeve, odabrane post-punk i rock ljubavne pjesme, dok u pauzama saznajemo naoko nevažne detalje o nastanku same produkcije. „Ljubav“ iz naslova predstave prenesena je u ljubav prema samome plesu.

„Love will tear us apart“ premijerno je izvedena 2011. godine i riječ je o jednoj od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava, za koju je Petra Hrašćanec 2012. nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta.
Njezina izvedba iznimno preciznih skokova, ali i odmaranja na zvučniku ili popravljanja vlastite bluze pristaje nam pokazati procesnost svog plesnog razmišljanja. Sva ona „nečista“ mjesta plesačke koncentracija u kojima se autorica pokreta dvoumi u kojem smjeru krenuti. Ta otvorenost, ali i diskretna virtuoznost njezina djela sama je po sebi pohvala „razmišljanju“ naglas te unikatnosti stvaralačkog postupka.

Plesnu predstavu „Love will tear us apart“ je financijski podržalo Ministarstvo kulture, a dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.
https://www.bozar.be/en/activities/158411-love-will-tear-us-apart

Foto © Neven Petrović
Foto © Damir Žižić