Izložba „Svijet kao paviljon. Vjenceslav Richter“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, u BOZAR-u je otvorena velika izložba Vjenceslava Richtera „The World as a Pavilion. Vjenceslav Richter“, koja se može pogledati do 19. travnja 2020. Izložba predstavlja stvaralaštvo jednog od najznačajnijeg arhitekta i umjetnika druge polovice 20. stoljeća kroz stotinjak radova iz područja arhitekture, umjetnosti i dizajna.

Nakon što je 2017. godine u Muzeju suvremene umjetnosti održana velika retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera „Buntovnik s vizijom“ koja je valorizirala i pozicionirala Richtera u kontekstu nacionalne i internacionalne umjetničke i arhitektonske scene druge polovice 20. st., prošle godine Richterovo stvaralaštvo prikazano je  u Neue Galerie u Grazu, u Sint-Pauluscollege u Wevelgemu (nekadašnji paviljon za EXPO 58), te u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku u okviru izložbe „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948.–1980.“. Izložba u BOZAR-u još jedan je doprinos promociji hrvatske arhitektonske i umjetničke baštine ali i novog čitanja Richterovog stvaralaštva.

Izložbu je financijski podržalo Ministarstvo kulture, a dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.

https://www.bozar.be/en/activities/162755-the-world-as-a-pavilion