Antigona u Modeni u okviru predsjedanja Vijećem EU


U talijanskoj Modeni na VIE Festivalu, bit će prikazana 'Antigona', redateljice Angele Richter u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU 26. i 27. veljače.

Novom obradom klasičnoga kazališnog predloška Slavoj Žižek poseže za načelom trojstva; u smislu: triás — načelo trojedinstva teza-antiteza-sinteza. U svojoj verziji Antigone, koju skicira kao etičko-političku vježbu u stilu Brechtovih didaktičkih komada, Žižek nudi tri moguća kraja tragedije, ostavljajući gledateljima slobodu u donošenju odluke o sudbini suvremene Antigone.

Sistematična analiza Europe kao današnjeg sustava otvara pogled na krizu eura, izbjegličku krizu, Brexit, politiku stezanja remena, na zaoštravanje graničnih režima, podizanje ograda i izolaciju, na razne infiltracije i fake news — pogled na svijet u kojemu postoji prijetnja od raspada Europe.

HNK  je financijski podržalo Ministarstvo kulture, a dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.

>>> Obavijest - Otkazuje se gostovanje Drame HNK u Zagrebu s predstavom Antigona u talijanskoj Modeni u okviru VIE festivala 26. i 27. veljače 2020.


Foto: HNK Zagreb


Foto: HNK Zagreb