Marulićeva 'Judita' u izvedbi Ansambla 'Dialogos'

Ansambl Dialogos gostovao je u litavskom Vilniusu gdje je u Sveučilišnom kazalištu izveo 'Juditu', biblijsku pripovijest iz renesansne Hrvatske prema tekstu Marka Marulića u sklopu predsjedanja Vijećem EU.

Biblijska priča o Juditi i Holofernu, te svi demoni iz njihovih unutarnjih svjetova, dolaze pred publiku u ovoj glazbenoj monodrami kroz medij ženskoga glasa koji pjeva nekoliko uloga koristeći širok spektar vokalnih nijansi, a prate ju viela, lirica i drvene flaute. Zajedno grade priču koja se razvija u rastućem emocionalnom naboju, prenoseći drevnu pripovijest praćenu snažnim i nostalgičnim dalmatinskim napjevima, u suvremeni kazališni kontekst.

Dialogos je vokalni ansambl kojeg je osnovala i kojeg vodi Katarina Livljanić, a razvio se u jedan od najvrsnijih ansambala nove generacije za srednjovjekovnu glazbu. Njihovi projekti povezuju nova muzikološka istraživanja s inovativnim interpretacijama, kazališnu dimenziju i izraženu muzikalnost.

Ansambl Dialogos je financijski podržalo Ministarstvo kulture, a dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.