Otvorenje Europske prijestolnice kulture uz Operu industriale u riječkoj luci

U organizaciji Rijeka 2020 i Grada Rijeke svečanost otvorenja EPK održala se u riječkoj luci, prostoru snažne identitetske točke Rijeke, a nakon toga i u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.  

U povijesti i sadašnjosti grada luka je simbol moderne i otvorene Rijeke, a vrijednosti luke različitosti ogledaju se u skladu koji je moguć samo u luci koja prihvaća jedra svih boja. U programu otvorenja Rijeka odaje počast radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje te ujedno podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europa. U središnjem umjetničkom programu otvorenja Rijeka tematski okuplja važne točke svojeg identiteta i to u Operi industriale, nastaloj prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM – Josip Maršić (HR) i Zoran Medved (HR), u orkestraciji skladatelja, maestra Frana Đurovića (HR).

Nakon toga, u večernjim satima u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca održao se protokolarni dio otvorenja EPK uz kraće glazbeno-scenske nastupe i pozdravne govore, a tom su dijelu programa prisustvovali visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske – predstavnici EU komisije, ministri kulture Europskih zemalja, predstavnici prijašnjih i budućih gradova – Europskih prijestolnica kulture, veleposlanici, diplomatski zbor…

U ovom dijelu programa nastupili su riječki Putokazi, Diana Haller, članovi baletnog ansambla HNK, Kristina Kolar, Robert Kolar, Domagoj Dorotić, Zbor riječke opere, Riječki simfonijski orkestar, gudački kvartet glazbenika iz Riječkog simfonijskog orkestra, glazbenici okupljeni u riječki super bend Ri-Val.

Izvor: www.rijeka2020.eu

Letak - EPK Rijeka 2020, otvorenje (.pdf)

Ministarstvo kulture (novosti, 3.2.2020.)
Obilježen početak projekta Europske prijestolnice kulture uz Operu industriale u riječkoj luci