Izložba „Marko Marulić - europski humanist“ u Litvi

U povodu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, u Vilniusu u Nacionalnoj knjižnici Litve bila je otvorena izložba o ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću, od 15. siječnja do 14. veljače 2020 godine.

Njegovo bi se bogato stvaralaštvo u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Litvi predstavilo izložbom „Marko Marulić – europski humanist“.

Temelj izložbe činit će prikaz života i rada Marka Marulića kroz uvid u najčitanija Marulićeva djela koja su već u 16. i 17. stoljeću doživjela brojna izdanja i prijevode. Međunarodno značenje Marulićeve pojave dodatno će se predstaviti preslikama priloga o Marulićevu životu i djelu iz brojnih svjetskih enciklopedija, leksikona, kataloga i bibliografija te književno-povijesnih priručnika.

Pripremljen je i prigodni katalog izložbe kao trajni podsjetnik na izložbu koja predstavlja i vezu između Hrvatske i Litve, njihovu sličnu povijest kao i stvaralaštvo. Temelj je to suradnje ovih dviju zemalja u Europskoj uniji i van njenih granica.

Izložbu „Marko Marulić - europski humanist“ u Litvi je podržalo Ministarstvo kulture, a dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.

Iz medija:
16.1.2020. – NSK
15.1.2020. – Culturenet