Nematerijalna kulturna baština na Listi preventivno zaštićenih dobara

Za nematerijalnu baštinu za koju se predmnijeva da ima svojstvo nematerijalnog dobra, nadležni konzervatorski odjel može na temelju stručne procjene kao privremeno donijeti rješenje o preventivnoj zaštiti  u trajanju od 4 godine, kojim se to dobro upisuje u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, na Listu preventivno zaštićenih dobara pod određenim brojem P (npr. P-5720: Pučišća, Umijeće ručnog klesanja kamena u sklopu Klesarske škole).
 
Popis svih preventivno upisanih nematerijalnih kulturnih dobara nalazi se na Web tražilici kulturnih dobara RH, a potrebno je u tražilici odabrati pod „Vrsta“ kategoriju „nematerijalno kulturno dobro“ ili pod „Slobodna pretraga“ dio riječi ili riječ vezanu uz naziv nematerijalnog kulturnog dobra koje se traži – ona nematerijalna baština koja je preventivno zaštićena imat će oznaku P ispred broja upisa.
 
Za dodatne informacije ovisno o županiji gdje se određeno upisano nematerijalno kulturno dobro nalazi potrebno je kontaktirati nadležne konzervatorske odjele Ministarstva kulture.