IPA 2013 - Obnova palače Moise na otoku Cresu

Stupanjem na snagu Zakona o potvrđivanju Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske Komisije u vezi s nacionalnim programom za Hrvatsku (NN–Međunarodni ugovori br.:13; 31.12.2013.), Ministarstvu kulture su, u okviru programa IPA 2013 - komponenta pomoć u tranziciji i jačanje institucija, odobrena financijska sredstva za projekt ˝Obnova palače Moise na otoku Cresu˝. Odobrenju projekta prethodila je izrada pripremne dokumentacije (2009. – 2010. godine) u sklopu partnerskog projekta Ministarstva kulture, Europske komisije i Vijeća Europe: Joint Programme on the Integrated Rehabilitation project Plan/ Survey on the Architectural and Archeological Heritage - IRPP/ SAAH, izrada kompletne projektne dokumentacije (2011. - 2012. godine), ishođenje dozvole za građenje (2012. godine) i potpisivanje sporazuma, te kasnije ugovora, o namjeni palače Moise između grada Cresa kao vlasnika i Sveučilišta u Rijeci kao budućeg korisnika palače (2010. i 2012. godine).  

Sveučilište u Rijeci će, kako je definirano ugovorom, po završetku građevinskih radova u palači provoditi međunarodne aktivnosti Sveučilišnog istraživačkog centra za humanističke i društvene znanosti, pokrenuti regionalni centar za cjeloživotno učenje te osnovati kongresni centar i centar ostalih događanja od interesa za razvoj Sveučilišta, lokalne i šire društvene zajednice. Potpisivanje ugovora garancija je dugoročne održivosti projekta te je, uz izrađenu projektnu dokumentaciju i ishođenu dozvolu za građenje, bio jedan od preduvjeta za odobrenje EU sufinanciranja. Očekivani rezultati projekta su nova radna mjesta, bolja kvaliteta obrazovanja za lokalno stanovništvo, razvoj selektivnih oblika turizma i produljenje turističke sezone u Cresu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.150.000,00 €, od čega su 85% EU sredstva, a 15% je nacionalno sufinanciranje (Ministarstvo kulture). Projekt će se provoditi kroz tri ugovora: ugovor za izvođenje radova obnove, ugovor za nadzor radova obnove i ugovor za nabavu opreme. Nositelj projekta je Ministarstvo kulture, a krajnji korisnici su grad Cres i Sveučilište u Rijeci. Provedba projekta počet će 2015. godine.

Palača Moise ima status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara RH pod brojem Z_3957. Smještena je u jugoistočnom dijelu zaštićene povijesne jezgre grada Cresa i najveća je renesansna kuća u Cresu. Palača Moise ističe se od ostalih creskih renesansnih palača svojim horizontalnim i vertikalnim dimenzijama, arhitektonskim rješenjima neuobičajenim za cresko podneblje (trijem, svodovi) i oslikanim interijerom. Imala je klasičnu renesansnu organizaciju tlocrta po principu središnje dvorane i četiri bočne prostorije koja danas, zbog brojnih neprimjerenih intervencija, uglavnom u XIX. i XX. stoljeću, nije vidljiva. Prizemlje palače Moise bilo je namijenjeno trgovini dok su katovi bili stambeni. Danas je palača nenastanjena i u izuzetno lošem stanju. 
 



Sjeverno pročelje palače Moise; foto Tea Sušanj Protić, Fototeka Konzervatorskog odjela u Rijeci




Detalji zidnog oslika interijera palače Moise; foto Tea Sušanj Protić, Fototeka Konzervatorskog odjela u Rijeci