IPA 2009 - Obnova Maškovića hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrane

Stupanjem na snagu Zakona o potvrđivanju Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske Komisije u vezi s nacionalnim programom za Hrvatsku (NN–Međunarodni ugovori br.:5; 04.08.2010.), Ministarstvu kulture su, u okviru programa IPA 2009 - komponenta pomoć u tranziciji i jačanje institucija, odobrena financijska sredstva za projekt ˝Obnova Maškovića hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrane˝. Odobrenju projekta prethodila je izrada pripremne dokumentacije u sklopu partnerskog projekta Ministarstva kulture, Europske komisije i Vijeća Europe: Joint Programme on the Integrated Rehabilitation project Plan/ Survey on the Architectural and Archeological Heritage - IRPP/ SAAH, izrada idejnog projekta i osnivanje Agencije Han kao upravljačkog tijela.

Ugovorena vrijednost projekta iznosi 2.638.086,10 €, od čega su 75% EU sredstva, a 25% je nacionalno sufinanciranje (Ministarstvo kulture). Projekt se provodi kroz četiri ugovora: ugovor za izradu projektne i natječajne dokumentacije, ugovor za izvođenje radova obnove, ugovor za nadzor radova obnove i ugovor za izradu marketinškog plana Agencije Han i plana gospodarskog razvoja mjesta Vrana. Nositelj projekta je Ministarstvo kulture, a krajnji korisnik je općina Pakoštane. Nakon završetka aktivnosti predviđenih navedenim ugovorima Maškovića han bit će višenamjenski kompleks sa smještajnim kapacitetima, restoranom, prodajnim mjestima za autohtone i poljoprivredne proizvode, uredima Agencije Han s info punktom i izložbenim prostorom. Očekivani rezultat projekta su nova radna mjesta, poboljšanje turističke ponude i gospodarski razvoj mjesta Vrane.

Implementacija projekta je pri kraju, radovi obnove Maškovića hana su završeni i u tijeku je priprema dokumentacije za ishođenje uporabne dozvole kao i provođenje aktivnosti predviđenih Marketinškim planom agencije Han.

Maškovića han u Vrani ima status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra i kulturnog dobra od nacionalnog značaja te je upisano u Registar kulturnih dobara RH pod brojem Z-1230 i na Listu kulturnih dobara od nacionalnog značaja pod brojem N-38.

Maškovića han izrazito je monumentalna i reprezentativna građevina pravokutnog tlocrta i zauzima površinu više od 3000 m2. Građen je kao utvrda i zidan od fino klesanih kamenih blokova. Unutrašnji prostor podijeljen je na dva dijela: veći predviđen za smještanje i ugošćavanje putnika namjernika te nešto manji vjerojatno namijenjen da bude rezidencija samog vlasnika Jusufa Maškovića. U han se ulazi kroz utvrđena vrata smještena u prizemlju glavne stambene zgrade. Nasuprot ulaza je otvoreni paviljon – šedrvan- rastvoren lukovima, pod kojim se nekad nalazila česma s vodom. S južnog zida smješten je niz konaka – soba a svaka je imala svoj kamin. Nasuprot konaka su ostaci gospodarskih zgrada i kupališta - hamama. Na obodnom zidu manjeg dvorišta sačuvan je niz niša – kamina koji se izmjenjuju u pravilnom ritmu s uskim otvorima puškarnica. Islamski građevinski element naročito se prepoznaje u obliku lukova koji su oštri, zidani vrlo precizno klesanim kamenom.

Han je dao sagraditi turski vezir Jusuf Mašković 1644. godine. Smrću Maškovića 1645. godine gradnja je prekinuta i han nikad nije završen prema izvornom projektu. Han Jusufa Maškovića je najzapadnija građevina islamske arhitekture na tlu nekadašnje turske države, najveća povijesna islamska profana građevina na tlu Republike Hrvatske.