Recenzije Povjerenstva

1.
Organizacija: Udruga za nezavisnu medijsku kulturu
Medij: Portal H-alter
Broj bodova: 1010
Iznos potpore: 250.000,00
 
     Portal H-alter je kod svih članova Povjerenstva ocijenjen visokim ili vrlo visokim ocjenama po svim kriterijima jer je prepoznat dugogodišnji napor izgradnje ozbiljnog medijskog projekta ali i nastojanje da se radi na neprestanom usavršavanju u svim aspektima.  H-alter je medij koji uspijeva svojom prepoznatljivom uređivačkom koncepcijom promovirati samu ideju beskompromisnog neprofitnog medija ali niti u jednom trenutku ne upada u zamku samodostatnosti nego angažirano nastoji prodrijeti u širu čitalačku publiku.
 
     U ponuđenoj dokumentaciji članovi Povjerenstva su prepoznali  kontinuitet kvalitetne uređivačke politike ali i studioznu razradu u planu rada, uvođenje novih  zanimljivih rubrika (izdvojimo rubriku Poslodavci, specijaliziranu za radno-socijalnu i ekonomsku tematiku), te nastojanje da se portal, neovisno o novom redizajnu, i dalje modernizira i u prezentaciji sadržaja, te da ozbiljnije iskorači i u multimediju. Halter njeguje visoke profesijske standarde, vodi računa o zastupljenosti šireg spektra novinarski formi, a u prezentacijskom smislu evidentno je nastojanje redakcije da sadržaj dopre do što veće broja čitatelja u svim segmentima društva.  
 
     H-alter je prepoznat na širokoj medijskoj sceni kao portal kojem se vjeruje, kojeg se citira i prenosi, koji hrabro propituje sve centre moći, i političke i ekonomske, a angažiran je i oko svih pitanja novinarske struke pa i odnosa politike prema novinarstvu.  U organizacionom smislu, evidentno je da uredništvo promišlja i unapređenje organizacije rada i uvjeta rada novinara, te da je spremno i proširivati mrežu suradnika.
 
2.
Organizacija: Dom kulture
Medij: Forum.tm
Broj bodova: 1004
Iznos potpore: 250.000,00
 
     Portal Forum su visoko ocijenili svi članovi Povjerenstva po svim ključnim kriterijima natječaja jer  je prepoznat kvalitetan rad uređivačkog tima: uređivačka koncepcija je jasno postavljena i najavljuje daljnje profiliranje portala kao ozbiljnog neprofitnog medija koji studiozno prati  procese demokratizacije, analizira i istražuje sve devijacije u društvu  te upozorava na probleme i traži sugovornike koji žele nuditi rješenja.
 
     Forum ponosno predstavlja svoju jedinstvenu formu, pokušaj transferiranja tjednika,  dakle „novina“ u portal, te je na hrvatskoj medijskoj sceni u tome specifičan i inovativan. Za razliku od dominantnih srednjostrujaških portala koji  nisu u mogućnosti razvijati ozbiljnije istraživačko novinarstvo, Forum najavljuje iskorak upravo u tom smjeru.  U Planu rada najavljen je čitav spektar  vrlo konkretnih tema koje su relevantne za cjelokupni  društveni razvoj. Osim što Forum nastoji njegovati visoke profesijske standarde,  zapaženo je da ciljano želi njegovati  novinarske forme koje su sve manje prisutne na portalima (npr. reportaža) , a za razliku od dominantnih medija koji sve više tjeraju novinare u smjeru  opće prakse i površnosti, Forum želi specijalizirane, sektorske novinare koji mogu dublje i kvalitetnije poznavati materiju koju istražuju.  Uredništvo je ozbiljno angažirano i na povećanju utjecaja medija, a       Forum se sada već nameće kao svojevrsni barjaktar u novinarskoj zajednici - kao odličan primjer dobrog samoorganiziranja novinara.
 
3.
Organizacija: Fantastično dobra institucija – FADE IN
Medij: Treći sektor – Civilno društvo na malom ekranu (televizija)
Broj bodova: 981
Iznos potpore: 250.000,00
 
     Povjerenstvo je visoko ocijenilo ovaj jedinstveni projekt televizijske produkcije koja ostvaruje značajan doseg distribucijom proizvedenih programa na svim kanalima nacionalne javne televizije, ali i na, zasad jednoj, lokalnoj televiziji, te na jakim internetskim platformama. Takav doseg ovaj projekt svakako može zahvaliti brojnosti i miutaži proizvedenih reportaža i drugih formi uz zavidnu razinu profesijskih standarda. Doseg se povećava i time što se prilozi ne smještaju u specijalizirane emisije ili blokove, već su dio mozaičnih emisija ili programa i internetskih portala općeg usmjerenja, čime postaju vidljivi vrlo širokoj publici. Osim toga, nakon premijernih emitiranja, radovi se mogu koristiti i u neformalnoj edukaciji.
 
     Snažan utjecaj medija postiže se sustavnim promicanjem marginaliziranih tema poput prava žena, radničkih prava, prava nacionalnih i seksualnih manjina, što je Povjerenstvo visoko vrednovalo. Ništa manje važne nisu ni druge teme poput nezavisne kulture kojima ovaj projekt ostvaruje novi kut gledanja na društvenu svakodnevnicu u odnosu na ponudu mainstream medija.
 
     Povjerenstvo vrlo vrijednima smatra i edukativne radionice, kroz koje se odgajaju društveno osviješteni, stručni i inovativni medijski aktivisti i potencijalni budući medijski profesionalci. Povjerenstvo ističe važnost širenja spektra televizijskih formi, što se u projektu već događa, kao i nove oblike distribucije, što je najavljeno za predstojeće razdoblje.
 
4.
Organizacija: Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije Lupiga – svijet kroz obične oči
Medij: Lupiga.com
Broj bodova: 938
Iznos potpore: 250.000,00
 
     Povjerenstvo je vrlo visoko ocijenilo Lupigu.com portal, osobito u pogledu doprinosa pluralizmu društvenih tema, bespoštedne kritike politički i ekonomski moćnih i novinarskog doprinosa zaštiti svekolikih ljudskih i manjinskih prava te zaštite socijalno ugroženih.
     Visoko su ocijenjeni i profesijski standardi te doseg i utjecaj. Lupiga je alternativni medij s već dugom tradicijom i jedan od najčitanijih neprofitnih portala.
 
     Povjerenstvu je prihvatljiv plan rada za iduću godinu, samo je važno da on doista bude i ostvaren. Bitno je da portal dovrši proces redizajna, a to je najavljeno za prvo tromjesečje iduće godine. Novac koji će Lupiga dobiti mora poslužiti i daljnjem širenju spektra društveno relevantnih tema, većoj količini visokokvalitetnih tekstova i, kako je navedeno u planu rada, produkciji mjesečnih video priloga o bitnim socijalnim i manjinskim temama. Omogućit će i stalno zapošljavanje, nakon dugog razdoblja volonterskog uredničkog i novinarskog angažmana.
 
5.
Organizacija: Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva
Medij: Kulturpunkt.hr
Broj bodova: 936
Iznos potpore: 250.000,00
 
     Povjerenstvo je pozitivno ocijenilo prijavnicu Kulturpunkta jer su koncepcija i uređivačka strategija postavljeni na razini koju prate izrazito visoki profesionalni standardi. Osim toga, vidljiv je visok doseg i utjecaj u hrvatskom medijskom prostoru uz činjenicu da su se svojim djelovanjem pozicionirali kao jedan od najvažnijih portala za kulturu. Struktura i dinamika proizvodnje sadržaja na portalu također sugerira kako uredništvo kontinuirano promišlja o inovativnim načinima prenosa informacija s ciljem dodatnog širenja svoje vidljivosti i prepoznatljivosti.  Povjerenstvo dodatno naglašava uspješnost suradnje putem različitih izvanmedijskih projekata te proizvodnju novog profesionalno obučenog kadra kroz sustav mentoriranja.
 
6.
Organizacija: Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS
Medij: Cenzura-televizija
Broj bodova: 931
Iznos potpore: 170.000,00
 
     Povjerenstvo pozitivno ocjenjuje prijavnicu Cenzure TV zbog visokih novinarskih standarda i nastojanja da se u medijski prostor regije u kojoj primarno djeluju uvedu i teme i perspektive koje se neadekvatno obrađuju u srednjestrujaškim medijima. Dodatnu težinu uređivačkoj koncepciji medija donosi uvid u količinu stručnih suradnika i sugovornika kao i činjenica da iz programa proizlazi snažan aktivistički zamah i vidljivost u javnom prostoru. Valja istaknuti i nastojanje da proizvedeni sadržaj pronađe alternativne distribucijske kanale u vidu suradnje sa radijskim produkcijama i internetskim portalima.           Povjerenstvo smatra shodnim naglasiti kako se može postići još veća kvaliteta i doseg medija s jačanjem tehnoloških i inovativnih standarda televizijske produkcije.
 
7.
Organizacija: Prostor rodne i medijske kulture 'K-zona'
Medij: Internetski portal VoxFeminae.net
Broj bodova: 928
Iznos potpore: 170.000,00
 
     Već dulji niz godina jedan od ključnih prostora rodno osviještene i osvještavajuće misli i djelovanja, portal VoxFeminae odavno je dokazao da nadilazi definiciju specijaliziranog portala „rodne i medijske kulture“ te svoja kritička ticala redovito okreće prema društvenom i političkom kontekstu iz kojeg ona izvire. Intenzivnim promišljanjem i korištenjem potencijala medija kroz koje djeluje portal VoxFeminae svijetao je primjer među domaćim neprofitnim medijima (raznolikost žanrova, videoproizvodnja, novinarske radionice i sl.). Angažmanom etabliranih autor(ic)a, ali i neprestanim regrutiranjem i edukacijom novih, medij prepoznaje važnost diversifikacije i obogaćivanja područja društveno-političke i kulturne kritike – a projektom suradnje s javnom televizijom i vlastitom videoproizvodnjom neprestano radi na širenju dosega i utjecaja.
     Povjerenstvo je posebno prepoznalo  i ocijenilo visoke profesijske standarde te demokratsku strukturu redakcije, a očekuje se da će medij uz potporu Ministarstva ostvariti intenziviranje autorske proizvodnje, kao i još veći doseg i utjecaj.
 
8.
Organizacija: Fakultet političkih znanosti – Sveučilište u Zagrebu
Medij: Radio Student
Broj bodova: 927
Iznos potpore: 170.000,00
 
     Povjerenstvo je prepoznalo kvalitativne pomake koje je omogućila prošlogodišnja potpora Ministarstva kulture. Medij se razvio iz pretežno edukativne platforme u relevantan samostalni radio, održavajući postavljene si standarde, što se posebno očituje u analizama slušanosti prema kojima ovaj inicijalno studentski radio dopire do sve šire publike. Osim navedenog dosega, sve značajniji utjecaj ostvaruje se razvijanjem medijskog pluralizma i otvaranjem brojnih, u mainstream medijima zapostavljanih, društvenih i kulturnih tema, a Povjerenstvo prepoznaje i vrednuje težnju medija prema afirmacijih ljudskih prava.
 
     Povjerenstvo je visoko bodovalo medij u kategoriji raznolikosti formi, zbog najavljenog unapređenja postojećih emisija, kao i uvođenja novih. Visoko je ocijenjena i izražena edukativna komponenta u svim segmentima radijske proizvodnje – od novinarstva do tehničke realizacije i prezentacije. S obzirom na djelovanje medija u okviru obrazovne institucije, na tom bi se aspektu trebalo i ubuduće inzistirati, kao na jamcu visoke razine kvalitete radijskog proizvoda. Njegova održivost osigurava se postepenom profesionalizacijom, pa Povjerenstvo pozdravlja najave novih zapošljavanja.
 
     Povjerenstvo je prepoznalo i vrednovalo umrežavanje Radio Studenta s drugim medijima, udrugama civilnog društva, institucijama, ali i diskografskim kućama, što doprinosi bogatstvu tema i povećanju njihovog dosega, ali i značajnoj inovativnosti u glazbenom programu.
Aktivnosti na integraciji s televizijom Povjerenstvo prepoznaje kao pozitivne, no ističe da prostora za takve tehnološke integracije, kao i iskorištavanje novih tehnoloških mogućnosti ima izuzetno puno, pogotovo u internetskoj domeni.
 
9.
Organizacija: Udruga za promicanje civilnoga društava, medijske kulturne i razmijene informacije - TRIS
Medij: Neovisni novinarski portal www.Tris.com.hr
Broj bodova: 921
Iznos potpore: 170.000,00
 
     U samo godinu dana otkako je pokrenut portal Tris se nametnuo kvalitetnim tekstovima i brzim reakcijama kroz vrlo raznolike novinarske forme. Povjerenstvo je visoko ocijenilo profesijske standarde, doprinos pluralizmu društvenih tema i nadzor i kritiku ekonomski i politički moćnih, te doseg i utjecaj. Jer, taj ipak prvenstveno lokalni i regionalni portal privukao je prilično veliki broj stalnih čitatelja kao i prijatelja na Facebooku.
     Pokretanje britkog, neovisnog portala koji katkad novinarski udara triskom(!) osobito je bitan za Šibenik i regiju koji su nažalost posljednjih godina gotovo potpuno ostali bez novinskih dopisnika, a  brojni šibenski novinari bez posla. Otvoreni i kritički tekstovi uz prozivku odgovornih za negativnosti iznimno su bitni u dosta konzervativnoj sredini.
     Iako se već poštuju dostignuti tehnološki standardi u internetskom dizajnu, predlažemo dodatna unapređenja radi bolje preglednosti i čitljivosti medija. Novčana potpora stvara uvjete i za širi broj suradnika i analitičara/komentatora te za moguće stalno zapošljavanje urednika i novinara.
 
10.
Organizacija: Udruga za promicanje kultura Kulrurtreger
Medij: Booksa.hr
Broj bodova: 902
Iznos potpore: 170.000,00
 
     Portal Booksa.hr visoko je vrednovan – i najbolje ocijenjen među svim usko specijaliziranim medijskim projektima – po gotovo svim kriterijima natječaja. Povjerenstvo prepoznaje iznimnu kvalitetu i profesijske standarde u afirmiranju i širenju tema iz književnosti, izdavaštva i pripadajućih kulturnih djelatnosti, kao i kontinuirani paralelni iskorak izvan okvira primarnog sadržaja, u smjeru afirmiranja građanskih, socijalinih i političkih ljudskih prava, zagovaranja nevidljivih, marginaliziranih, oprimiranih društvenih subjekata te kritiziranja eknomski i politički moćnih aktera koji u društvu i u dominantnim medijima sustavno rade na marginaliziranju umjetničke i kritičke proizvodnje. Iako Booksa.hr ima neosporno veliki doseg i utjecaj na regionalnoj i široj međunarodnoj književno-kulturnoj sceni te kontinuirano širi broj suradnika - otvarajući prostor i književnim 'zvijezdama' i posve mladim neafirmiranim autorima – Povjerenstvo smatra nužnim izvjesne preinake u smjeru poboljšanja preglednosti sadržaja,  kao i uređivački pomak tj. širenje prema više novinarskim žanrovima, za razliku od prevladavajućih analitičkih, kritičko-esejističkih – naročito kad se izravno obrađuju društveno i politički neuralgične teme iz struke (primjerice, školski udžbenici itd.). U smislu navedenog, Povjerenstvo ima od portala Booksa.hr velika očekivanja u ovoj godini.         
 
11.
Organizacija: URIHO Zagreb
Medij: In-portal.hr
Broj bodova: 898
Iznos potpore: 170.000,00
 
     Povjerenstvo je visoko ocijenilo rad ovog specijaliziranog news portala namijenjenog osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima jer se u protekloj godini dokazao kao relevantan medij koji na ozbiljan i primjeren način kroz široki spektar tema, od politike do kulture, obrađuje goruće probleme zajednice osoba s invaliditetom (OSI). Povjerenstvo posebno podržava nastojanje medija da od svojih početaka detektira tabuizirane teme našeg društva, od diskriminacije do seksualnosti osoba s invaliditetom, koje su nedovoljno zastupljene u mainstream medijima, te da se na kritičan način postavi prema resornim gradskim i državnim institucijama.
 
     Povjerenstvo također smatra da ovaj portal svojim člancima i komplementarnim akcijama uvelike pridonosi podizanju vidljivosti marginaliziranih skupina u našem društvu i posebno osnaživanju OSI zajednice, a uz to i senzibilizira javnost na njihovo postojanje. Zbog toga ovaj jedinstveni portal predstavlja veliki doprinos pluralizmu društvenih tema i afirmaciji manjinskih prava te neupitan pomak na području nadzora politički i ekonomski moćnih.
     Uz potporu Ministarstva kulture prošlogodišnji Poslovni plan portala u velikoj je mjeri ostvaren, a zamjetan je i napredak u razvoju medija. Kao posebnu vrijednost portala Povjerenstvo ističe zapošljavanje osoba s invaliditetom, izraženu demokratičnost uredničke politike i uspostavljanje suradnje s drugim portalima. Posebno pozdravlja uvođenje noviteta kao što je poticiranje dvosmjernosti komunikacije i sadržajno osvježavanje novim rubrikama, a svakako valja istaknuti i širenje dosega i utjecaja portala i izvan granica Hrvatske na cijelu regiju, čime je portal iz nacionalnog prerastao u regionalni medij.
 
     Povjerenstvo preporučuje redizajniranje web stranica (ukoliko portal ostvari dodatno finanicranje), bolje rubriciranje tekstualnih i autorskih sadržaja te korištenje tehnoloških inovacija u prezentaciji sadržaja.
 
12.
Organizacija: GONG
Medij: Gong.hr
Broj bodova: 895
Iznos potpore: 70.000,00
 
     Povjerenstvo je projekt ocijenilo kao izvrstan primjer medija koji je u jednoj godini nadišao prvotnu funkciju edukativne i hermetične platforme matične udruge i postao portal čije postojanje obogaćuje domaći medijski prostor. Uvidom u Plan rada vidljivo je da uredništvo ima ozbiljne ambicije da kroz raznovrsne programske sadržaje s područja promicanja i unapređenja ljudskih i građanskih prava te kroz osmišljenu uređivačku koncepciju dopre do šireg kruga čitatelja i postane relevantno glasilo specijalizirano za razvoj političke kulture.
 
     Kao iznimnu vrijednost portala Povjerenstvo ističe odgovorno informiranje i analitički pristup u istraživanju tema koje su izravno vezane uz institucije vlasti, procese donošenja odluka i razvoj demokracije. Senzibiliziranjem javnosti na ove teme portal ispunjava i svoju savjetodavnu funkciju, utječući na razvoj aktivnog i odgovornog građanstva. Važna odrednica uređivačke koncepcije odnosi se na nadzor politički i ekonomski moćnih, te na uvođenje tzv. "teško probavljivih" tema u medijski posredovanu stvarnost čime se pospješuje sadržajni pluralizam na domaćem medijskom prostoru. Uvođenjem audio formata za osobe s invaliditetom, medij pokazuje visoku razinu socijalne osjetljivosti.
 
      Povjerenstvo predlaže uvođenje žanrovske raznolikosti i ležernijih novinarskih formi, unaprjeđenje vizualne prezentacije sadržaja, te korištenje suvremenih tehnoloških platformi i web aplikacija čime bi se proširio doseg i utjecaj portala.
 
13.
Organizacija: CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
Medij: Libela.org – portal o rodu, spolu i demokraciji
Broj bodova: 889
Iznos potpore: 70.000,00
 
     Jedan od najvažnijih domaćih internetskih portala usmjerenih na razotkrivanje i dokidanje rodne diskriminacije već više godina djeluje na volonterskoj bazi, no usprkos tome može se pohvaliti plodnom i ažurnom autorskom proizvodnjom te sve snažnijim, artikuliranijim i utjecajnijim mladim autorskim glasovima koji se kritički osvrću na brojne aspekte rodne diskriminacije – u području rada, (ženske) seksualnosti, tretmana žena u politici i medijima, etničko-rodne diskriminacije i marginalizacije i sl.
 
     Libelina rubrika „Stup srama“ još je uvijek jedno od snažnijih oruđa osvještavanja čitateljstva na društveno-politički status žena u hrvatskom (medijskom) društvu, a pravodobnim reakcijama na medijske napise i javnim pro(ka)zivanjem seksizama, šovinizama i homofobije Libela (p)ostaje relevantan prostor promišljanja i kritike postojećih hijerarhija i dominantnih diskursa moći.
 
     Uz potporu Ministarstva kulture Povjerenstvo vjeruje da će portal dodatno pojačati i profesionalizirati autorsku proizvodnju te proširiti svoj doseg i utjecaj.
 
14.
Organizacija: Udruga za razvoj radijskih programa Radio mreža
Medij: RadioNet
Broj bodova: 885
Iznos potpore: 70.000,00
 
     Povjerenstvo prepoznaje važnost javnog radijskog servisa čiji su sadržaji dostupni svim zainteresiranim medijima za besplatno prenošenje i emitiranje, a što je posebno važno za lokalne radijske postaje koje tako obogaćujuju sadržaj svog općeg informativnog programa. Time u njihove sredine dopiru rjeđe prisutne teme, poput promicanja vrijednosti ustavnog poretka, građanskog odgoja, prepoznavanja diskriminacije ili podizanja svjesnosti o korupciji.
 
     Povjerenstvo pozitivno vrednuje kontinuiranu dnevnu produkciju od minimalno četiri izdanja vijesti, te posebno ističe poštivanje profesijskih standarda, prvenstveno kroz visoku razinu radijske produkcije i prezentacije proizvedenih programa. Dodjelom financijske potpore želi se, uz redovite vijesti, potaknuti očuvanje i razvoj ostalih radijskih formi čije je postojanje izmimno važno za cjelovitost svakog javnog radijskog servisa.
 
     Iako prepoznaje značaj trenutačnog dosega kroz mrežu radijskih postaja koje emitiraju program ovog radijskog servisa, Povjerenstvo smatra da je, u svrhu povećanja utjecaja i dosega, neophodno razvijati dodatne modele distribucije sadržaja korištenjem novih tehnoloških platformi. Prvi korak u tom smjeru svakako treba biti osuvremenjivanje vlastite internetske prezentacije servisa.
 
     Osim navedenog, Povjerenstvo smatra da postoji prostor za dodatni odmak od kuta gledanja i odabira tema kojima se bave srednjostrujaški mediji, čime bi se povećao utjecaj i osnažio važan element nadzora politički i ekonomski moćnih.
 
15.
Organizacija: CROL – Udruga za medijski aktivizam
Medij: Crol.hr
Broj bodova: 868
Iznos potpore: 70.000,00
 
     Fokusiranjem na problematiku prava i vidljivosti manjinske skupine čiju je društvenu diskriminiranost nedavno potvrdio i referendum kojim se istospolnim partnerstvima Ustavom zabranio pristup instituciji braka, ovaj specijalizirani portal nastavlja doprinositi afirmaciji i vidljivosti društvenih subjekata nedovoljno (kompleksno) prikazivanih u mainstream medijima. Povjerenstvo prepoznaje važnost postojanja medijskih kanala ovoga tipa, njihovo sudjelovanje u kritici politički i ekonomski moćnih, dokidanju diskriminacije po rodnoj osnovi i osnovi seksualne orijentacije, te posebno ističe važnost njihovog umrežavanja s (neprofitnim, kao i profitnim) medijima „šireg“ spektra u informiranju i obrazovanju šire (glasačke) populacije te osvještavanju o partikularnim i općim problemima (ne)vidljivosti LGBT osoba u hrvatskom društvu.
 
     Prepoznajući važnost praćenja svjetskih kretanja na planu (borbe za) prava LGBT osoba, Povjerenstvo ipak ističe nužnost intenzivnije i obimnije proizvodnje vlastitih tekstualnih i audiovizualnih sadržaja kritičko-komentatorskog tipa, koji bi ovom (zasad prije svega) informativnom portalu podarili za neprofitne medije ključnu kritičku perspektivu i društvenu oštricu.
 
16.
Organizacija: Udruga Pogledaj.to
Medij: Pogledaj.to
Broj bodova: 855
Iznos potpore: 70.000,00
 
     Povjerenstvo smatra da se portal svojim analitičkim i kritičkim pristupom temama iz područja arhitekture, urbanizma, zaštite okoliša te industrijske i općenito arhitektonske baštine posebno istaknuo na području medija specijaliziranih za kulturu i umjetnost, pritom ne zanemarivši sadržaje za tzv. običnu publiku. Kao posebnu vrijednost portala Povjerenstvo ističe djelovanje medija kao platforme za odvijanje javnih diskusija o ključnim pitanjima tog sektora, od kritičkih analiza novih zakonskih akata do apela za spas devastastiranih objekta i urbanih cjelina. Povjerenstvo zaključuje da ovaj jedinstveni medij odabirom tema koje se tiču svih građana zemlje i njihovom ozbiljnom prezentacijom pridonosi pluralizmu tema i nadzoru politički i ekonomski moćnih na svom području.
 
     Povjerenstvo je pozitivnim ocijenilo i okupljanje relevantnih stručnjaka i autora s područja arhitekture i urbanizma, koji informativnim i studioznim tekstovima doprinose kvaliteti i čitanosti medija, utječući ne samo na struku nego i na širu zajednicu. Iako je i dosadašnji  vizualni identitet i dizajn stranica bio pregledan, Povjerenstvo pohvaljuje najavu uredništva da redizajnira portal koristeći suvremene tehnološke platforme kako bi se postiglo širenje dosega i utjecaja portala i putem mobilnih aplikacija te videosadržaja. Pohvaljuje i najavljeno partnerstvo sa splitskim portalom i reaktiviranje stranice na engleskom jeziku, te širenje kruga suradnika.
 
     Povjerenstvo uredništvu predlaže osvježavanje portala raznovrsnijim novinarskim žanrovima, koji će pridonijeti većoj čitljivosti te dosegu i utjecaju medija.
 
17.
Organizacija: Mladi antifašisti Zagreba
Medij: Nepokoreni grad i Radio Borba
Broj bodova: 854
Iznos potpore: 70.000,00
 
     Časopis Nepokoreni grad (i u sklopu projekta planiranu emisiju Radio Borba) Povjerenstvo smatra izuzetno važnim i jedistvenim projektom jer u fokus svog uređivačkog interesa stavlja antifašizam - neuralgičnu i u dominantnim medijima godinama, pa u izvjesnoj mjeri i danas, tabuiziranu temu hrvatskoga društva. Dodatna vrijednost ovog projekta je izgradnja i zagovaranje ideje antifaštičke borbe na društvenoj platformi mnogo široj od one koja je vezana za razdoblje NOB-a, odnosno kontinuirano ukazivanje na kapilarni karakter fašizma, elementi kojeg su inherentni svim suvremenim društvima neoliberalnog  poretka te koji je u raznim modusima ključna tema međunarodne suvremene filozofske, kritičko-teorijske produkcije. Povjerenstvo također visoko cijeni rad uredništva Nepokorenog grada na povezivanju tekstualnog materijala s vizualnim tj. umjetničkim sadržajima (primjerice, suradnja s kolektivom Škart) te kao vrlo poticajan i važan vidi ‘izlazak’ projekta ‘u kvart’ – kao što je učinjeno prilikom promocije najnovijeg broja u sklopu filmske porojekcije u Trešnjevačkom parku. U tom smjeru išla bi i glavna sugestija Povjerenstva - odobrena sredstva za ovu godinu treba primarno usmjeriti na povećanje vidljivosti (obavezno izraditi web stranicu), širenje dostupnosti i promociju, što bi uvelike doprijenijelo razvoju projekta i njegovom pomaku ‘s margine ka centru’.               
 
18.
Organizacija: Srpsko kulturno društvo Prosvjeta
Medij: Prosvjeta – novine za kulturu
Broj bodova: 851
Iznos potpore: 70.000,00
 
     Novine za kulturu Prosvjeta visoko je ocijenjen projekt po gotovo svim ključnim kriterijima. U kontekstu ovog natječaja, Povjerenstvo naročito značajnim smatra iskorak Prosvjete izvan okvira manjinskih identitetskih uređivačkih politika te paralelno vješto izbjegavanje upadanja u zamku 'normalizacije' kojom bi se neutralizirala neuralgična pitanja vezana uz položaj Srba u Hrvatskoj od početka 1990-ih do danas. Naprotiv, poopćavanjem okvira, a ostajući vjeran izvornoj svrsi, ovaj projekt svojim tekstualnim i vizualnim sadržajem, suvremenim i aktualnim temama obrađenim iz šire kultune i političke perspektive, kao i zanimljivom propozicijom implementiranja umjetničkih projekata, posjeduje izuzetan potencijal za povećanje svojeg dosega i utjecaja ka mnogo širem krugu čitatelja od trenutnog. U tom smislu, Povjerenstvo prioritetnom smatra izradu web stranice i rad na distribuciji tiskanog formata što širem krugu čitatelja, uz dodatnu sugestiju uvođenja manje časopisnih, a više klasičnih novinarskih žanrova – naročito s obzirom na definiciju medija („novine za kulturu“).         
 
 
19.
Organizacija: Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS
Medij: Cenzura – radijska produkcija
Broj bodova: 845
 
     U prvom krugu Povjerenstvo je pozitivno ocijenilo radijski projekt Cenzure. Petominutne radijske emisije imaju važnu informativnu i edukativnu funkciju u svekolikoj zaštiti ljudskih prava, pluralizma, antidiskriminacije, novinarskih i medijskih sloboda. Međutim, Povjerenstvo je zaključilo da su kvaliteta i doseg realizirane produkcije još uvijek nedostatni za potporu. Povjerenstvo savjetuje u uvođenje raznolikih novinarskih formi i žanrova i poboljšanje profesijskih standarda.
 
20.
Organizacija: Fakultet političkih znanosti – Sveučilište u Zagrebu
Medij: Televizija Student (TVS)
Broj bodova: 845

     Povjerenstvo je pozitivno ocijenilo inovativnost, raznolikost novinarskih/TV formi i natprosječne tehnološke standarde te dostupnost na velikom broju različitih medijskih platformi. Međutim, uvidom u konkretnu proizvodnju sadržaja, Povjerenstvo je procijenilo da ne postoji značajno odskakanje od razine studentskog praktikuma, niti je u planu rada istaknuta ambicija da projekt preraste u relevantan medij. Projekt je stoga slabije ocijenjen u kategoriji profesijskih standarda, jednom od ključnih kriterija Natječaja.
     Također, premda je medij dostupan na velikom broju medijskih platformi, Povjerenstvo je ocijenilo da se medijski projekt još nije uspio nametnuti na široj medijskoj sceni, odnosno u javnosti.
 
21.
Organizacija: Udruga za kulturu i nove medije "Arteist"
Medij: Arteist.hr
Broj bodova: 837
 
      Među medijima koji se bave praćenjem, ali i proizvodnjom kulturno relevantnih sadržaja, Arteist nedvojbeno pokazuje potencijal da se svojom profesionalnošću i kvalitetom nametne kao jedno od važnijih mjesta i prostora sve zapostavljenije sfere umjetnosti i kulture u svim njezinim oblicima i dimenzijama. Povjerenstvo je prepoznalo i vrednovalo razinu profesionalnosti, kao i veliku količinu autorskih tekstova koje medij proizvodi. Međutim, prema jednom od ključnih kriterija Natječaja, kriteriju dosega, dostupnosti i utjecaja medij je, zbog svoje (zasad još uvijek) slabije vidljivosti i odjeka slabije i ocijenjen, te u snažnoj konkurenciji medija prisutnijih i glasnijih u domaćem virtualnom prostoru na ovogodišnjem Natječaju ipak nije izborio potporu.
 
22.
Organizacija: Srpski demokratski forum
Medij: Identitet, mjesečni magazin
Broj bodova: 834
 
      Povjerenstvo je visoko ocijenilo novinarski profesionalizam, doprinos afirmaciji građanskih, političkih i ljudskih prava te funkciju nadzora političkih i ekonomskih moćnika, no nije ipak dodijelilo novčanu subvenciju Identitetu. Identitet se afirmirao kao kvalitetni mjesečni news magazin. No, Povjerenstvo smatra da bi dobro došao izvjesni sadržajni i vizualni redizajn kako bi magazin bio i življi i zanimljiviji, kao i proširivanje novinarskih formi i žanrova. 
 
23.
Organizacija: Institut Saveza za tranzicijska istraživanja i nacionalnu edukaciju (Institut STINE)
Medij: Manjinski radio forum
Broj bodova: 829
 
     Iako prepoznaje važnost obrađivanih tema, na osnovu dostavljenih snimki radijskih priloga Povjerenstvo je zaključilo da medij treba poraditi na oblikovanju i prezentaciji sadržaja kroz stvaranje modernije zvučne slike, a potrebna je i veća raznolikost novinarskih formi. Također, Povjerenstvo posebno upozorava na manjak redakcijske demokracije, sukladno Uputama za prijavitelje.
 
24.
Organizacija: Udruga Jedna nova poruka
Medij: Ravno do dna (ravnododna.com)
Broj bodova: 801
 
     Na sve širem i raznolikijem području popularne kulture nedvojbeni je deficit medija koji se popularnom kulturom bave na angažiran, promišljen i kritički način - pa su u tom smislu mediji poput Ravno do dna važna utočišta misli koja zalazi s one strane zabave i osvjetljava njezina naličja. Međutim, premda je veći dio Povjerenstva vrednovao razinu profesionalnosti u kritičkom promišljanju popularne kulture koje stvara kvalitetan i raznovrstan suradnički tim, prema ključnom kriteriju dosega i dostupnost medija, odnosno njegovog utjecaja, medij još uvijek nije prepoznat kao dovoljno snažan da bi mu bila dodijeljena potpora.
 
25.
Organizacija: Udruga za promicanje vizualnih umjetnosti i kulturnu djelatnost - Vizkultura
Medij: Vizkultura.hr
Broj bodova: 794
 
    Povjerenstvo je prepoznalo ovaj specijalizirani portal kao iznimno perspektivan projekt, čiji tekstovi i prezentacija tema iz područja vizualnih umjetnosti uvelike obogaćuje medijski prostor. Također, cijeni nastojanje uredništva da kulturne sadržaje, koji su marginalizirani u komercijalnim medijima, prezentira na stručan, iznimno kvalitetan i inovativan način. Međutim, nakon uvida u sadržaj portala, Povjerenstvo je ocijenilo da portalu nedostaje veća razina polemičnosti.
Povjerenstvo stoga predlaže uredništvu da poradi na kritičkom diskursu i obradi tema u širem političkom kontekstu te da više pozornosti obrati problemskom pristupu.
 
26.
Organizacija: Udruga za razvoj audio vizualne umjetnosti "Metamedij'
Medij: Kulturistra (kulturistra.hr)
Broj bodova: 792
 
     Povjerenstvo cijeni napore medija da razvije društveno angažirani portal koji će imati interpretativni i analitički pristup kulturi kakvom nisu skloni mainstream mediji. Također, podržava ideju portala da lokalnoj zajednici i hrvatskom medijskom prostoru u cjelini ponudi kontekstualno i interpretativno viđenje kulture i njezinih problema, što je posebno naglašeno u planu rada i vidljivo u rubrici kulturnih politika. Međutim, Povjerenstvo je u vrednovanju projekta uočilo neusklađenost između predložene uređivačke koncepcije i realizacije, te manjak kritičnosti i analitičnosti u pristupu temama.
Povjerenstvo uredništvu predlaže unapređenje profesijskih standarda, te prezentacije i oblikovanja sadržaja, posebno u segmentu uvođenja tehnoloških noviteta, te da svakako stavi naglasak na povećanje dometa i utjecaja medija.
 
27.
Organizacija: Udruga Slobodni Filozofski
Medij: Slobodni Filozofski
Broj bodova: 789
 
     Povjerenstvo je visoko ocijenilo uređivačku koncepciju Slobodnog Filozofskog, jednog od projekata koji daje vrlo kvalitetne odgovore i prijedloge po pitanju ključnih kriterija vezanih uz prvi krug natječaja – od doprinosa pluralizmu do funkcije nadziranja ekonomski i politički moćnih. Ocjenjujući, međutim, u drugom krugu „realno stanje“ medija, povjerenstvo zaključuje kako je ono za sad u suviše velikom raskoraku s opisanom koncepcijom te u tom smislu preporučuje prije svega povećanje udjela vlastite proizvodnje (autorskih tekstova, u odnosu na autorske prijevode) i ubrzanje dinamike objavljivanja aktualnih sadržaja, što bi za posljedicu imalo veći doseg i utjecaj medija.
 
28.
Organizacija: DOMINO
Medij: Queer.hr
Broj bodova: 789
 
     Medij koji tematski zahvaća područje od izrazitog društveno-političkog i kulturnog naboja, područje ljudskih prava LGBTIQ osoba koja su u posljednje vrijeme bile izložene udarima na najvišoj, ustavotvornoj razini, nedvojbeno posjeduje potencijal za doprinos afirmaciji manjinskih prava i širenju istinske demokracije, odnosno jednakosti i jednakopravnosti za sve (a ne samo heteroseksualne) građane i građanke Republike Hrvatske.
 
     Prijavnica medija, međutim, nije ostavila dojam konzistentne i održive uređivačke strategije zbog previše općih mjesta i nedovoljno jasno definiranih koncepata preko kojih bi medij naglasio svoju specifičnost u odnosu na medije istog ili sličnog tematskog područja. Nadalje, uvidom u sadržaj medija Povjerenstvo je ocijenilo da još uvijek nije dosegao dostatnu razinu profesionalnosti, raznolikosti formi i žanrova, ni vidljivosti te utjecaja da uđe u krug medija kojima je dodijeljena potpora.
 
29.
Organizacija: Info zona
Medij: Infozona.hr
Broj bodova: 779
 
     Povjerenstvo je u pisanoj uređivačkoj koncepciji medija prepoznalo nastojanje uredništva da se kritički pozicionira spram društvenopolitičkog konteksta iz perspektive mladih, no uvidom u konkretan sadržaj portala i plan rada, Povjerenstvo nije uočilo dovoljno elemenata za dodjeljivanje potpore. S obzirom na nedovoljnu definiranost sadržaja portala te razinu kritičnosti i analitičnosti u pristupu temama, kao i žanrovsku jednoličnost, Povjerenstvo predlaže rad na unapređenju profesijskih standarda, te prezentacije i oblikovanja sadržaja.
 
 
30.
Organizacija: Udruga OBRIS - Obrana i sigurnost
Medij: Portal OBRIS – Obrana i sigurnost (www.obris.org)
Broj bodova: 776
 
     Povjerenstvo nije dodijelilo novac portalu, ali visoko vrednuje profesionalne novinarske standarde, količinu i kvalitetu informacija, analiza i komentara o obrani, sigurnosti, vanjskoj politici i geopolitičkim i vojnim strategijama. Vrlo je važno da neovisna udruga izvan novinarskog mainstreama stručno prati područje koje je česti izvor tema i za glavne medije u zemlji. Iz ovog portala može se doznati i ono što naši glavni mediji ne donose. Bilo bi poželjno da portal okupi širi broj stručnih suradnika i proširi spektar novinarskih formi, čime bi se doprinijelo dometu i utjecaju portala u domaćem medijskom prostoru. Portal bi mogao imati više polemičkih tonova, biti tribina o vojnim i obrambenim pitanjima.
 
31.
Organizacija: Udruga za kreativni razvoj Slap
Medij: Pomakonline.com – Magazin za društveni razvitak
Broj bodova: 773
 
      Povjerenstvo smatra da je orijentacija ovog specijaliziranog medija jedinstvena i vrlo korisna zbog pokrivanja tema iz područja zanemarenog društveno/socijalnog poduzetništva. Posebno podržava usredotočenost na teme društvene odgovornosti, neprofitnog poduzetništva i socijalnog zapošljavanja, koje usprkos aktualnosti ne nalaze prostor u mainstream medijima. No usprkos tome što je portal usmjeren općem dobru zajednice Povjerenstvo ocjenjuje da nije zadovoljio kriterije natječaja, posebno u segmentu profesijskih standarda i dosega, dostupnosti i utjecaja medija. Također primjećuje da postoji raskorak između kvalitetno osmišljenog plana rada i njegove realizacije u praksi.
     Povjerenstvo preporučuje redizajniranje web stranica, preglednije i atraktivnije oblikovanje tekstualnih sadržaja i korištenje tehnoloških inovacija u prezentaciji sadržaja, te povećanje dosega i utjecaja u društvu.
 
32.
Organizacija: Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske Preporod
Medij: Behar – časopis za kulturu i društvena pitanja
Broj bodova: 770
 
      Povjerenstvo smatra da uredništvo treba jasnije artikulirati koncepciju i ciljanu publiku, čime bi se povećali doseg i utjecaj medija. Iako časopis zadovoljava vizualne standarde tiska, predloženu koncepciju (književni podlistak - ekonomski podlistak) Povjerenstvo je ocijenilo kao previše raspršenu. Nešto slabije ocijenjena je i redakcijska demokracija s obzirom na tek mogućnost, a ne obavezu, mišljenja uredništva prilikom izbora glavnog urednika.
 
33.
Organizacija: Udruga Nogomet Plus
Medij: Nogometplus.net
Broj bodova: 769
 
      Povjerenstvo prepoznaje potrebu za medijima koji se bave temom nogometa iz perspektive kritike ekonomski i politički moćnih, te afirmacije manjinskih tema (zalaganje protiv homofobije, šovinizma, rasizma, angažman komentatorica i sl.), pa je u tom smislu ovaj portal osvježavajuća pojava u domaćem medijskom prostoru. Međutim, uvidom u konkretan sadržaj medija Povjerenstvo je sam portal ocijenilo zasad nedovoljno strukturiranim, urednički nedovoljno profiliranim, te preporučuje rad na proširenju dosega i utjecaja medija.
 
34.
Organizacija: Udruga za informiranje i edukaciju "Korzo"
Medij: Korzo.net
Broj bodova: 764
 
     Medij se pokazao ambicioznim po pitanju uloge i funkcije koju bi trebao obavljati u zajednici, no u prijavnici je primijećeno previše nejasnoća i nedosljednosti između zamišljenog koncepta i njegove realizacije. Primjerice, nejasno je na koji način neke rubrike usmjeravaju medij prema jasno definiranom novinarskom portalu okrenutom proizvodnji kvalitetnih, relevantnih i kritičkih informacija, dok u planu rada nije naglašeno uklanjanje ili reduciranje sadržajnih dimenzija koje su karakteristične za srednjestrujaške medije. Stoga, nažalost, još uvijek ostaje „zaključak da je riječ o klasičnom općem mediju.“
     Povjerenstvo ocjenjuje da je potrebno više preciznosti i temeljitosti u definiranju ciljeva i njihove provedbe kroz model održivog razvoja.
 
35.
Organizacija: Info zona
Medij: Info zona na radiju
Broj bodova: 760
 
     Povjerenstvo podupire obradu poticajnih tema za mlade, no savjetuje da treba poraditi na širini novinarskih formi, na profesijskim standardima kao i prezentaciji i oblikovanju sadržaja. Uključivanjem više radijskih postaja u partnerstvo dobio bi se značajniji doseg, a s istim ciljem savjetuje inovativnije korištenje drugih tehnoloških platformi.
 
36.
Organizacija: Nacionalna koordinacija vijeća romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj
Medij: Crveni kotač, hrvatsko-romski časopis
Broj bodova: 750
 
     U raspisu uređivačke koncepcije, Crveni kotač se i ove godine potvrdio u namjeri da predstavlja važan doprinos i iskorak u predstavljanju romske manjine te u afirmaciji njezinih kulturnih, socijalnih, političkih i drugih građanskih ljudskih prava, odnosno u kontinuiranom ukazivanju na kršenje istih.      
     Povjerenstvo također prepoznaje potrebu za što više medija koji će navedene ciljeve realizirati tematizirajući probleme, interese i dosege romske manjine od strane pripadnika same manjine, dajući im tako vidljivost u javnoj sferi. Iako svjesni teških financijskih uvjeta u kojima se ovaj projekt razvija, međutim, zaključeno je da prošlogodišnja inicijalna potpora nije urodila očekivanim rezultatom u realizaciji - u smislu profesionalizacije u prezentaciji manjinskih problema i komunikaciji sa širom zajednicom, što bi bilo podlogom za veći utjecaj u istoj. Povjerenstvo u tom smislu preporučuje proširenje najužeg uredničkog tima i njegov intenzivniji rad na pripremanju, organiziranju i standardiziranju objavljenog materijala.
 
37.
Organizacija: Z Mreža
Medij: Zpress.hr
Broj bodova: 750
 
     Iako je Zpress pokazao želju i motiv za razvijanjem neprofitnog medija s tendencijom rasta u relevantan izvor kritički obrađenih informacija za regiju iz koje dolazi, nedovoljna konceptualna jasnoća te nepreciznost uređivačke politike i strategije razvoja rezultirala je u konačnici slabijim ukupnim ocjenama.
     Povjerenstvo je također primijetilo problem neadekvatno sastavljenog statuta medija u kojem se, umjesto općih odredbi o načinu uređivanja odnosa između uredništva i novinara, nalaze imenovanja fizičkih osoba na temeljne funkcije u mediju.
 
38.
Organizacija: Udruga žena Romkinja Hrvatske „Bolja budućnost“
Medij: Romni.net
Broj bodova: 741
 
     Uredništvo portala u prvom je krugu natječaja zaintrigiralo Povjerenstvo iskazanom namjerom da se posebno posveti problematici Romkinja jer su, kao što je i naglašeno, „dvostruko diskriminirane“. Ipak, ponuđeni plan rada i uvid u sam medij pokazali su stanovite probleme u razradi te odlične uredničke ideje. Portal pokazuje skromne profesijske domete, tehničke i izvedbene slabosti, ali i nepreciznost u uredničkoj ideji i razradi. U planu rada navodi se prije svega izvještavanje o zanimljivim ili značajnim događajima za romsku zajednicu, a ideja usmjeravanja prema problematici Romkinja nedovoljno se razrađuje. Portal stoga ostaje prije svega informativni kanal za zajednicu, što je sigurno značajno i hvalevrijedno, ali nedovoljno da bi ga Povjerenstvo ocijenilo kao neprofitni medij s ozbiljnim pretenzijama pa preporučuje uredništvu da ozbiljnije razradi najavljenu uređivačku koncepciju.  
 
39.
Organizacija: Udruga žena Romkinja Hrvatske „Bolja budućnost“
Medij: Budućnost časopis
Broj bodova: 741
 
     U natječajnoj dokumentaciji medij je najavio da će se baviti prikazom realnog položaja Roma u Hrvatskoj, ali u priloženim primjercima časopisa Povjerenstvo pronalazi više primjera izvještavanja sa zanimljivih događanja važnih za zajednicu, a manje priloga studioznog bavljenja problemima manjine i nuđenjem rješenja za prevladavanje problema. 
     Profesijski standardi medija slabije su ocijenjeni, a u novinarskim formama prevladava izvještaj i intervju, no ono što svakako nedostaje jest ambicioznije promišljanje o smjeru časopisa i mogućnostima ozbiljnijeg angažmana oko gorućih problema Roma i/ili kako postati glas Roma u široj zajednici. Stoga časopis ipak ostaje više glasilo manjine nego ambiciozniji medij koji bi donio ozbiljniji proboj glasa Roma na širu medijsku i javnu scenu.
 
40.
Organizacija: Matica umirovljenika Hrvatske
Medij: Hrvatski umirovljenički list
Broj bodova: 734
 
     Povjerenstvo je pozitivno ocijenilo uređivačku koncepciju Hrvatskog umirovljeničkog lista, posebno nastojanje da list bude savjetodavan za umirovljeničku populaciju, ali na temelju predstavljenog plana rada, priloženih uzoraka sadržaja i ostale dokumentacije, ocijenjeno je da se ipak radi prije svega o usko fokusiranom glasilu, a ne o medijskom projektu koji bi ozbiljnije promišljao kako poboljšati kvalitetu života umirovljeničke populacije i doprinijeti vidljivosti specifičnih problema umirovljenika na široj društvenoj sceni.
     Uredništvo najavljuje ambicije da tehnički i sadržajno modernizira glasilo ali bez detaljnije razrade u kojem smjeru bi to bilo moguće, pa Povjerenstvo nije pronašlo dovoljno argumenata za financijsko podupiranje medija.
 
 
 
Novi medijski projekti:
 
1.
Organizacija: Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS
Medij: Portal Stav (stav.cenzura.hr)
Broj bodova: 449
Iznos potpore: 70.000,00
 
      U kategoriji novih medija portal Stav splitske udruge Cenzura Plus većina članova Povjerenstva ocijenila je kao najkvalitetniji projekt. Ključnu namjeru uređivačke politike, a to je – vjerodostojno informiranje i poticanje na kritičko promišljanje, uređivački tim odgovorno razrađuje u Planu rada koji je kompatibilan s mogućom financijskom potporom. Uredništvo Stav-a ne nudi megalomanske vizije, nego odgovornu izgradnju portala koji želi otvarati prostor za informacije koje nisu dovoljno zastupljene u lokalnim medijima Dalmacije, te „poticati građane na aktivizam“.  S obzirom da se radi o portalu koji je umrežen u ostale projekte Cenzure Plus, on zapravo postaje platforma i za druge sadržaje iz palete Cenzure, što znači da Stav već u svojoj prvoj fazi može imati jaku video i foto produkciju. Neovisno o umreženosti, Povjerenstvo vjeruje da Stav ima potencijal autonomnog i samostalnog portala koji se može nametnuti na medijskoj sceni Dalmacije ali i šire. Inovativne i zanimljive rubrike, te najavljeni spektar tema (primjerice „zaboravljeni krajevi), te otvorenost za sve novinarske žanrove, prema mišljenju Povjerenstva, ukazuju na veliki potencijal projekta.
 
2.
Organizacija: Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID)
Medij: RAD.
Broj bodova: 440
Iznos potpore: 70.000,00
 
     Povjerenstvo pozitivno ocjenjuje uređivačku koncepciju Rada koja je jasno i temeljito obrazložena, s naglaskom na teme koja su neadekvatno zastupljene u medijima matice. Potrebno je posebno naglasiti želju za kompleksnom obradom pitanja rada s nastojanjem da analiza obuhvati povijesne dimenzije unutar lokalnih, sektorskih i rodno-identitetskih specifičnosti. Na taj način medij potencijalno nudi uvid u kompleksnost i dubinu odnosa rada i kapitala na način koji nije uvriježen u srednjestrujaškim medijima. Također, sastav uredništva časopisa sugerira kako se radi o kompetentnoj i profesionalnoj strukturi koja je kadra održavati vrijednost i programsku politiku medija na visokoj razini.
 
3.
Organizacija: Udruga za feminizam i kulturu Muf
Medij: Muf (muf.com.hr)
Broj bodova: 424
Iznos potpore: 70.000,00
 
    Povjerenstvo je odlučilo dodijeliti novac namijenjen novim medijima portalu Muf.com ocijenivši ga hrabrim i značajnim originalnim medijskim osvježenjem u temama rodne problematike i promicanju feminističke analize i kritike popularne kulture i društvenih fenomena, općenito.
     Redakcija okuplja mlade autorice koje njeguju individualistički pogled na svijet kojim prokazuju često i dobro prikrivenu, rodnu neravnopravnost no i cjelokupnu društvenu raspodjelu moći, laži i mediokritetstvo.
     Pozitivno je što portal objavljuje isključivo autorske tekstove i eseje jer je to najpouzdaniji put stvaranja autentičnog, sve prepoznatljivijeg i kvalitetnijeg medija.
     Visoko smo ocijenili različitost kuta gledanja odnosno pristupa u prikazu rodnih i kulturnih tema u odnosu na srednjostrujaške medije, doprinos afirmaciji svekolikih ljudskih prava te profesijske standarde.
     Relativno je mali broj novinarki koje pišu pa vjerujemo da će potpora omogućiti da Muf.com poveća broj autora/ica i suradničkih tekstova, što uostalom i navodi kao bitan dio plana budućih aktivnosti. Doseg i utjecaj ovog medija može se, naravno, proširiti brojnijim kvalitetnim tekstovima a tada će, vjerujemo, biti moguće i trajnije zapošljavanje.