Ministarstvo kulture i medija i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO objavljuju Poziv za prijavu na natječaj za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada za 2023. godinuZajedno sa svojih gotovo 300 članova  - gradova iz cijelog svijeta – Mreža kreativnih gradova (UNESCO Creative Cities Network – UCCN)  želi ostvariti snagu kulture i kreativnosti u izgradnji gradova koji su otporni, održivi i sposobni za budućnost. Također podržava države članice i njihove gradove u provedbi UN-ova Programa za održivi razvoj do 2030. godine, posebno na lokalnoj razini. 

Gradovi kandidati trebaju svoje prijave i ostale tražene podatke predati UNESCO-u putem standardnog službenog obrasca za prijavu do 30. lipnja 2023. godine.
Sve informacije o pozivu za prijavu za 2023. godinu, uključujući prijavni obrazac i smjernice, dostupne su na sljedećoj poveznici:
https://en.unesco.org/creative-cities/content/2023-call-applications.

Prijave se ponajprije odnose samo na jedno specifično kreativno područje (obrte i tradicijske umjetnosti, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umjetnosti i glazbu), ali se gradovi također potiču nasloviti jedno ili više drugih kreativnih područja koje pokriva Mreža, naglašavajući postojeće i/ili potencijalne sinergije između njih.

Natječaj za UCCN otvoren je za gradove iz svih država članica UNESCO-a i pridruženih članica. S ciljem jačanja zemljopisne zastupljenosti Mreže osmišljen je poseban Okvir suradnje za poticanje prijava iz gradova u Africi i arapskih država.

Kao dio Poziva za prijavu 2023. godine razvijen je niz tutorijala koji ilustriraju ključne elemente što se odnose na UCCN i njegov Poziv te su dostupni kao podrška gradovima kandidatima u pripremi prijavnih datoteka.


>>> Poziv na prijavu za proglašenje UNESCO Kreativnog grada 2023.
>>> Vodič za prijavu - Kreativni gradovi 2023.
>>> Misija UNESCO-ovih Kreativnih gradova
 
 

Pisane vijesti