Predstavljena nova digitalna platforma eKultura – veliki doprinos očuvanju i dostupnosti bogate hrvatske kulturne baštine

14. rujna 2023. godine - U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu obilježen je završetak višegodišnjeg projekta e-Kultura - Digitalizacija kulturne baštinesufinanciranog u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj uz predstavljanje rezultata projekta - digitalne platforme eKultura.

Projekt Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske proveden je u suradnji s četiri projektna partnera: Hrvatskom radiotelevizijom, Hrvatskim državnim arhivom, Muzejom za umjetnost i obrt te Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

U svom uvodnom obraćanju ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Kožinek zahvalila je svima koji su sudjelovali na projektu te doprinijeli realizaciji nove digitalne platforme eKultura - jedinog sustava koji ima trajnu pohranu i prezentacijski portal te podržava sve zajednice: arhivske, knjižnične i muzejske, kao i svu građu: audio, video i 3D.

Podsjetila je na izazovne trenutke doživljene tijekom provedbe projekta - pandemiju koronavirusa te razorne potrese koji su uzrokovali oštećenja mnogih baštinskih institucija naglasivši da su upravo ti trenuci ojačali zajedničku volju i napore te pokazali da je digitalizacija kulturne baštine ključna, jer digitalne platforme mogu osigurati pristup kulturnom naslijeđu, posebno u uvjetima restriktivnih mjera te doprinijeti njegovom očuvanju tijekom elementarnih nepogoda.

„Iako je projekt službeno završen, misija sigurnog prenošenja nacionalne kulturne baštine budućim generacijama i dalje ostaje izvorom naše predanosti, koja je, upravo zahvaljujući ovom projektu, postala još snažnija“, zaključila je ministrica.

Uz ministricu prisutnima su se obratili ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura, ravnateljica programa Hrvatske radiotelevizije Marija Nemčić, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović te glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević.

Cilj nacionalnog informacijskog sustava digitalne kulturne baštine eKultura je okupljanje digitalne kulturne baštine u Republici Hrvatskoj te njezina bolja dostupnost javnosti, integrirano pretraživanje i pristup te trajna pohrana i zaštita. Riječ je o jedinstvenom sustavu u Hrvatskoj koji, s jedne strane osigurava sigurnu trajnu pohranu digitalizirane građe kulturne baštine, a s druge strane omogućava pristup tako pohranjenoj građi na javnom portalu sustava eKultura.  Ovako izložena građa dostupna je znanstvenoj i akademskoj zajednici, učenicima i studentima, svim građanima Republike Hrvatske, ali i šire, te pruža široke mogućnosti njezine upotrebe u istraživačke, znanstvene ili obrazovne svrhe.

Projekt je nastao kao odgovor na Deklaraciju o suradnji na unaprjeđivanju digitalizacije kulturne baštine koju su potpisale sve zemlje članice 2019. godine u sklopu Europske godine kulturne baštine. Ukupna vrijednost projekta je 5.573.624,51 EUR, a iznos sufinanciranja od strane Europske unije iznosi 4.672.175,17 EUR.

Uz Ministarstvo kulture i medija te partnere projekta, važno je napomenuti i suradnju te uložen višegodišnji trud kako pojedinaca tako i baštinskih institucija, o čemu najbolje govori podataka da je njih čak 80, od muzeja, knjižnica, arhiva i ostalih državnih institucija diljem Republike Hrvatske, registrirano u sustavu eKultura te aktivno doprinose digitalizaciji građe i njezinoj trajnoj pohrani.

Putem javnog portala eKultura, koji je responzivan, prilagođen mobilnim uređajima i tabletima, dostupno 195 845 predmeta hrvatske kulturne baštine koji se mogu istraživati na različite načine. Za još jednostavniji pristup kulturnom nasljeđu, uz intuitivno korisničko iskustvo, korisnicima je na raspolaganju i eUsluga Moja eKultura.

Podsjećamo, Ministarstvo kulture i medija kao nacionalni agregator, sudjeluje u kampanji koju pokreće Europska komisija Twin it! 3D for Europe’s culture,  u sklopu kojega svaka zemlja članica predstavlja jedan 3D objekt u jedinstvenom europskom prostoru za digitalizaciju kulturne baštine. Također, ministarstvo sudjeluje kao potpora projektu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu Adrion Cultural Heritage Collections Network te projektu  Cultural heritage and AI: Transcribathon Zagreb Državnoga arhiva u Zagrebu.


https://ekultura.hr/