Veliko priznanje hrvatskim muzealcima - Muzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol dodijeljena Oznaka europske baštine

© Miroslav Šlafhauzer i Marko Balaži
 

28. travnja 2022. - Europska komisija dodijelila je drugu po redu Oznaku europske baštine (European Heritage Label) u Hrvatskoj – Muzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol, što je iznimno priznanje hrvatskim muzealcima.

Prvi hrvatski nositelj Oznake europske baštine od 2016. godine je Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo, a od danas to prestižno europsko muzeološko i baštinsko priznanje za 2021. godinu nosi i Muzej vučedolske kulture i arheološki lokalitet Vučedol. U okviru selekcije za 2021. godinu kandidirana je bila i Kolijevka višejezičnosti - Bašćanska ploča u kompleksu crkve sv. Lucije.



                  



Vučedolski muzej, čija je misija istraživanje, zaštita, prezentacija i interpretacija lokalnog identiteta, povijesti, kulture, umjetnosti, tradicijske, prirodoslovne i arheološke baštine istočne Hrvatske, ovo je europsko priznanje zaslužio upravo zbog svoje aktivne uloge u obrazovanju svih dobnih skupina društva i održivog korištenja kulturne i prirodne baštine.

U obrazloženju se među ostalim navodi kako je muzej zadovoljio sve kriterije Oznake europske baštine, a posebno zbog toga što „ojačava komunikaciju upravo europske dimenzije prema široj europskoj publici“, s ciljem doprinosa „boljem razumijevanju Vučedolske kulture u europskom kontekstu, na temelju znanstvenih istraživanja vrijedne arheološke baštine“. Navedeno je i kako će uz svoje redovite aktivnosti „muzej intenzivirati razmjene izložbi, razvijati svoju edukacijsku ponudu“, ali i nadalje „usavršavati muzejsko osoblje te omogućiti ciljanoj publici sudjelovanje u terenskim istraživanjima pod vodstvom arheologa“.

Komisija je posebno vrednovala i činjenicu da je tijekom pandemije muzej  „povećao svoju prisutnost na društvenim mrežama i razvio svoju ponudu za online posjetitelje kroz virtualne šetnje, izložbe, kvizove i časopise. Prilikom razvoja takvih projekata muzej je surađivao s umjetnicima, fotografima, glumcima, glazbenicima, dizajnerima i drugim kreativcima“, što je dodatno povećalo vrijednost muzeološke prezentacije. Komisija je također istaknula težnju muzeja „da poveća svoju vidljivost i utemeljenjem arheološke škole koja će surađivati sa sličnim znanstvenim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu, što bi činilo osnovu interdisciplinarnog Centra za indoeuropske studije arheologije, genetike, lingvistike i druge discipline temeljene na stoljetnom arheološkom istraživanju toga područja“.

Podsjećamo, Oznaka europske baštine inicijativa je Europske komisije koja se provodi u okviru programa Kreativna Europa, a dodjeljuje se lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti, koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju Europske unije, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelji postupak europskih integracija.

Popis dvanaest novih lokaliteta kojima je Europska komisija dodijelila Oznaku europske baštine: 
https://culture.ec.europa.eu/news/commission-announces-12-new-european-heritage-label-sites.

Mapa lokacija s Oznakom europske baštine: https://geo.osnabrueck.de/ehl/EN/map.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica