Glasajte za najbolju knjižaru u Republici Hrvatskoj u 2021. godini

S ciljem podrške knjižarskoj djelatnosti i povećanja vidljivosti knjižara kao glavnih mjesta ne samo kupnje knjiga, već i susreta s čitateljskom publikom, u Godini čitanja prvi je put raspisan Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2021. godini.

 

Putem Javnog poziva dodijelit će se novčane nagrade u tri kategorije:
 
  1. Najbolja samostalna knjižara – prva, druga i treća nagrada za prijavitelje izvan Zagreba + jedna nagrada za najbolju samostalnu knjižaru u Zagrebu
  2. Najbolji antikvarijat – prva, druga i treća nagrada za prijavitelje izvan Zagreba + jedna nagrada za najbolji antikvarijat u Zagrebu
  3. Najbolja knjižara u okviru knjižarskog lanca knjižara – prva, druga i treća nagrada za prijavitelje izvan Zagreba + jedna nagrada za najbolju knjižaru u Zagrebu

U mjesec dana, koliko je Javni poziv bio otvoren, pristiglo je ukupno 40 prijava iz cijele Hrvatske. Najviše prijava pristiglo je iz Zagreba, kao što je i očekivano, a slijede Rijeka, Osijek, Split i Zadar.

Sukladno propozicijama Javnog poziva Ministarstvo kulture i medija će imenovati Povjerenstvo koje će do početka prosinca obići i ocijeniti sve prijavljene knjižare.

Drugi dio ocjene temeljit će se na glasovima posjetitelja i čitateljske publike koji se knjižarama mogu dodijeliti do 1. prosinca putem mrežne stranice Godine čitanja www.citaj.hr na sljedećoj poveznici  https://citaj.hr/aktivnosti.

Namjera ovog programa je povećati svijest o važnosti knjige i čitanja svih generacija, s nadom da će knjižare i antikvarijati kao jedan od važnih dijelova književnog lanca pronaći nove putove do što šire publike i prilagoditi se novim načinima poslovanja kako bi osigurali svoj opstanak i važno mjesto na kulturnom zemljovidu.
 
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica