28. ožujka 2017. - Konferencija za medije povodom nastupa Hrvatske na 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti na Venecijanskom bijenalu

 
Hrvatski paviljon na 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti 
 
Venecijanski bijenale
13. 5. ‒ 26. 11. 2017.
Dani predotvorenja : 10. – 12. 5. 2017.
 
      Na konferenciji za medije sudjelovat će ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo, zatim autori Tina Gverović i Marko Tadić, kustosica izložbe Branka Benčić te ostali članovi autorskog tima. Predstavnicima medija na konferenciji bit će dostupni tekstualni, vizualni i videomaterijali vezani uz projekt.

HORIZONT OČEKIVANJA / TINA GVEROVIĆ, MARKO TADIĆ
Kustosica: Branka Benčić
OTVORENJE IZLOŽBE: 12. svibnja 2017. u 13:00 sati

Izložba za hrvatski paviljon pod naslovom Horizont očekivanja predstavit će instalacije dvoje umjetnika:
Fantomska trgovina: More Ljudi (Phantom Trades: Sea of People) Tine Gverović 
Događaji koje treba zaboraviti (Events Meant to Be Forgotten) Marka Tadića

     „Horizont očekivanja“ u hrvatskom paviljonu predstavlja umjetnike Tinu Gverović i Marka Tadića. Projekt se realizira kao dvostruka samostalna izložba i temelji na produkciji novih radova umjetnika, posebno mišljenih za izlaganje na Bijenalu. Izložba Tine Gverović i Marka Tadića strukturira se kao fragmentaran narativ i ukazuje na privremenost izložbenog prostora, spajajući dvije umjetničke pozicije koje se bave temama neizvjesnosti, tenzija ili urušavanja te načinima putem kojih ih dovodimo u različite uvjete i kontekste. Tina Gverović i Marko Tadić u svojim radovima angažiraju konceptualne postupke i subjektivnu imaginaciju upisane u prostorne i vremenske diskontinuitete. Tako se konstituira prostor koji propituje strukture izlaganja i percepciju promatrača, artikulirajući njegov fluidan, gotovo performativan karakter kretanja prostorom. Riječ je o obliku koloniziranja prostora kao autorefleksivnoj gesti. Izbjegavajući fiksnu naraciju koja ocrtava određen sadržaj, izložba sudjeluje u stvaranju niza međuodnosa i pukotina, ukazujući na preinake i lomove kao mjesta potencijalne transformacije i imaginacije.
 
     Uz pomoć različitih medija, slikarstva, crteža, instalacije ili teksta Tina Gverović radove stvara u obliku dezorijentirajućih instalacija koje angažiraju prostor, teritorij i identitet te propituje odnos radova i imaginacije. Njezine su slike fluidne i krhke predodžbe, koje levitiraju između različitih stanja. U instalaciji Fantomska trgovina: More ljudi, koja se sastoji od slika i predmeta, Tina Gverović nastavlja propitivati procese prikupljanja, pozornost usmjerava na povijest i materijalnost, tijela u tranzitu, kao pokretne mase ili geopolitičke subjekte.
 
     Marko Tadić u svojem je radu dugoročno fasciniran naslijeđem modernizma. Događaji koje treba zaboraviti instalacija je koja se koristi dijaprojekcijama, filmom i crtežima, povezanima sustavom konstruktivnih elemenata. Počiva na nizu projiciranih slika, vintage imaginarija, a pronađeni slajdovi kao ready made slike ili found footage / found images predstavljaju prizore u koje umjetnik intervenira crtanjem ili struganjem. Inscenirajući priču na razmeđu dokumenta i fikcije, Marko Tadić razvija narativ labavo povezanih prizora uokvirujući napuštene ili zaboravljene lokacije, kao ostatke zamrznutog vremena, vizualnu panoramu koja lebdi negdje između povijesti, sjećanja i projekcija budućnosti.

     Preuzimajući naslov iz teorije recepcije Hansa Roberta Jaussa, kao struktura koja omogućuje razumijevanje, „horizont očekivanja“ ukazuje na platformu zajedničkog iskustva, kao i neizvjesne mogućnosti identifikacije zajedničkog značenjskog vidokruga.
Branka Benčić
 
>>> ŽIVOTOPISI

     Za vrijeme trajanja izložbe Venecijanski bijenale organizira cikluse susreta s umjetnicima nazvane „Tavola aperta“. Niz neformalnih razgovora dio je kustoske koncepcije umjetničke direktorice Bijenala Christine Macel kojima se želi potaknuti dijalog publike i umjetnika. U opuštenoj atmosferi zajedničkog ručka umjetnik ima priliku predstaviti svoj rad i teme koje smatra važnima u svojoj umjetničkoj praksi.

     Predviđeni datum susreta Tine Gverović i Marka Tadića s publikom u okviru projekta „Tavola aperta“ jest 20. rujna 2017. u Centralnom paviljonu u Giardinima.

     „Artist Practice Project“ također je dio kustoske koncepcije Christine Macel u okviru kojeg će se prikazivati videoradovi umjetnika koji izlažu na glavnoj međunarodnoj izložbi te u nacionalnim paviljonima. Svaki video napravljen je posebno za ovu interaktivnu instalaciju (veliki LED ekran u Giardinima bit će povezan s iPad-ima), a zadani je format kratki video (do 5 min.) u kojem umjetnik govori o svojoj umjetničkoj praksi.
 
    Umjetnička direktorica 57. Venecijanskog bijenala uputila je poziv jednom od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika Mladenu Stilinoviću za izlaganje radova u okviru glavne međunarodne izložbe u Giardinima.
 
     Hrvatski paviljon na 57. Bijenalu u Veneciji površine 94 m² bit će smješten u prostorima Artiglierije u Arsenalu.
     Izložbu će pratiti publikacija na engleskom jeziku s tekstovima Branke Benčić, Clemensa Krummela i Marca Scotinija, u grafičkom oblikovanju Andra Giunia.
 
Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture RH.
Organizacija izložbe povjerena je Modernoj galeriji u Zagrebu.
Sponzor: TZ Vodnjan

Kontakt za novinare:
 
Ministarstvo kulture: press@min-kulture.hr
Marija Šiško
 
Moderna galerija: info@modgal.t-com.hr
Lana Šetka